Moeder verliest zaak tegen Gemeente Ameland

LEEUWARDEN – Een moeder van een scholier uit Nes heeft de zaak die ze tegen Gemeente Ameland had aangespannen verloren. Ze krijgt geen gelijk en heeft geen recht op een schadevergoeding. Dat schrijft het Friesch Dagblad in haar krant.

De moeder wilde koste wat kost dat haar dochter het reguliere onderwijs op het eiland zou bezoeken, maar daar bleek het meisje niet op haar plaats. Bij haar was een cognitieve beperking en gedragsstoornis pdd nos vastgesteld. Op het eiland zijn geen scholen voor speciaal onderwijs, zodat de leerling op de gewone basisschool terechtkwam. Op de basisscholen die ze bezocht, ’t Ienster in Ballum en de Kardinaal de Jongschool in Nes, bleek de aanwezigheid van het meisje in de klas onhoudbaar.

Dit speelde in 2005 en 2006 en in de zomervakantie van 2006 kwam het meisje thuis te zitten en kreeg ze thuisonderwijs. In 2008 werd het meisje 14 en moest ze naar de middelbare school. De moeder meldde haar aan bij de Burgemeester Walda School (BWS) voor VMBO in Nes. De BWS weigerde de aanmelding, omdat het meisje geen drempeltest kon overleggen, waardoor de school onvoldoende zicht had op haar capaciteiten. In het belang van het meisje zou speciaal onderwijs beter zijn. De gemeente wees de moeder op een regeling, waarbij er een gemeentelijke subsidie is voor vervoer en eventueel onderkomen. Een school die bij het meisje zou passen is bijvoorbeeld vso De Wingerd in Damwâld.

Een orthopedagoog gaf de moeder juist het advies om het meisje op Ameland te laten, dat zou beter voor haar zijn. De BWS kreeg een rechtszaak aan de broek wegens weigering van de leerling maar de moeder verloor deze zaak. Wat volgde was een impasse waarbij het meisje thuis bleef zitten en pas in 2012 bij een nieuwe school werd ingeschreven. Ze krijgt sindsdien les via de Wereldschool, een school die is gespecialiseerd in het lesgeven op afstand.

Inmiddels is het meisje meerderjarig. De moeder eiste schadevergoeding van de Gemeente Ameland. Ze verwijt de gemeente dat er destijds geen maatwerkregeling is getroffen. Dat is een regeling waarbij in uitzonderlijke gevallen toch thuisonderwijs gegeven mag worden.

In 2013 verloor ze bij de rechtbank die zaak, waarna hoger beroep volgde. Het gerechtshof stelt de moeder nu opnieuw in het ongelijk. De gemeente heeft niet onrechtmatig gehandeld, zegt de rechter en de moeder en het meisje hebben geen recht op een schadevergoeding.

Bron: Friesch Dagblad

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18169

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *