Miedeweg en Heringhiem

BALLUM – Ameland heeft er twee nieuwe straatnamen bij: Miedeweg in Ballum en Heringhiem in Nes. Waar haalt de gemeente deze straatnamen vandaan? Die komen niet zomaar uit de lucht vallen en ze moeten passen bij de buurt het eiland. Heidi Bunicich van gemeente Ameland legt het uit: "Er is een 'commissie naamgeving' in het leven geroepen voor het benoemen van straatnamen. Deze commissie bestaat uit één lid van het college, één lid van de Stichting De Ouwe Pôlle, en een beheerder van het gemeentelijke adressenbestand. Daarnaast wordt een ambtelijke secretaris toegewezen. De leden van deze commissie komen op afroep bijeen en daarna wordt er een advies uitgebracht aan het college ter besluitvorming. Het benoemen van een straatnaam komt relatief weinig voor, maar is op het moment weer actueel vanwege de gemeentelijke nieuwbouwplannen."

De Miedeweg in Ballum was een voormalig pad aan de oostkant van het dorp door de Ballumer miëde. Van vroeger uit was de miëde laag gelegen binnendijks grasland, gebruikt voor hooiwinning. De naam Heringhiem herinnert aan de vaten haring die vroeger op het strand aanspoelden en als bemesting voor het land werden gebruikt. Er wordt vanuit gegaan dat haring bedorven en niet meer voor consumptie geschikt was, of er was zoveel haring dat men het allemaal niet kon op eten en dan maar gebruikte als bemesting.

De Miedeweg komt te liggen in het nieuwbouwproject langs de Smitteweg aan de oostkant van Ballum.

Het Heringhiem komt te liggen bij de Miedenweg in Nes.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *