Met dikke banden het Amelander wad op

HOLLUM – Met doodzieke mensen in dikke banden rolstoelen het wad op met een wadgids. Het kan op Ameland. Dat ondervond een groep ernstig zieken en hun begeleiders van Topsport for Life. De groep van 11 zieken (ze komen uit het hele land) en 8 begeleiders (arts, verpleegkundigen, fysiotherapeut, lifecoach en andere vrijwilligers) verblijven in de Oranjerie in Buren en nemen deel aan de meest avontuurlijke activiteiten. Strandzeilen bij Ameland Adventure, de Waddenzee op met de robbenboot en als het even meezit willen ze in Ballum nog gaan skydiven. Donderdag is het wadloopdag, al dan niet in een dikke banden rolstoel. De gasten van Topsport for Life gaan geen uitdaging uit de weg.

Lach en een traan

De vakantie van maandag tot en met vrijdag staat in het teken van het vieren van leven. Er wordt heel wat afgelachen, beaamt Paula Pieterse. Zij is een van de vrijwilligers en lifecoach van beroep. “Het motto is samen elke dag genieten.” Dat lachen en genieten zit wel goed, getuige de sfeer in de groep en af en toe vloeit er een traan. De situatie waarin de gasten zich bevinden is niet rooskleurig. Ze hebben ALS of kanker en zijn zeer ziek, maar hebben de levensmoed niet opgegeven. De leeftijd loopt van 25 tot 70 en wat de gasten gemeen hebben is de wil om dingen te doen en te ondernemen. Met hun conditie betekent dat topsport. Er wordt deze dagen weinig over ziek zijn gepraat en des te meer flauwekul uitgekraamd en grappen gemaakt om elkaar te laten lachen. Ook leedvermaak laat de Topsporters voor Life schateren.

Topsport for Life

De zieken worden begeleid door de vrijwilligers van Topsport for Life, de 2010 in het leven geroepen stichting die het leven van mensen met een levensbedreigende ziekte wil verbeteren. Dat doet ze door onvergetelijke activiteiten te organiseren, dagelijkse ondersteuning en een luisterend oor te bieden. Topsport for Life gaat met gasten op vakantie naar het buitenland, zoals Portugal. Voor sommigen is zo’n verre reis bezwaarlijk en vliegen te belastend en daarom werd er gekeken naar een binnenlandse variant. “Maar het moest wel iets bijzonders zijn,” vertelt Miel in ’t Zand, de voorzitter en oprichter van Topsport for Life. Dat bijzondere vonden ze op Ameland en hij vindt het geweldig. “Fantastisch dat we hier naar beneden kunnen,” zegt hij over de rolstoelen die klaar staan op de dijk en waarvoor met zand een begaanbaar talud op de mossige en gladde basaltblokken is gemaakt. Voor de dikke banden rolstoelen is het de eerste keer dat ze het wad op gaan.

Wadlopen

“Ik ga niet mee", zegt Janny. Ze heeft verschillende vormen van kanker en is bang dat het lopen op het wad haar te zwaar valt. “Maar dan ga je toch ook in een rolstoel!” roept een van de vrijwilligers. Janny dacht dat de rolstoelen voor de gasten waren die nog slechter ter been zijn dan zij en had er niet op gerekend dat ook zij er gebruik van zou kunnen maken. “Heel vroeger heb ik wadgelopen,” haalt ze een herinnering op. Dat was op Vlieland en het was een lange, zware tocht geworden. Wadlopen ziet ze niet meer zitten, maar in een rolstoel wil ze graag mee.

Ameland voor Iedereen

Op het strand doen de rolstoelen, die in het kader van Ameland voor Iedereen zijn aangeschaft, het prima maar of ze goed blijven rollen in het slik van het wad is een tweede. De Topsporters for Life beleven de primeur. “Miel, als je de rem eraf haalt gaat het beter,” zegt een van de gasten tegen de voorzitter die een rolstoel duwt. Er wordt hard gelachen, want de rolstoel staat helemaal niet op de rem. Het gaat zwaar door het zachte slik, maar het gaat en eenmaal op het droge waddenzand doen de rolstoelen precies waarvoor ze bedoeld zijn.

Kokkels

Harmen Wijnberg geeft zijn wadexcursie en vertelt over lamsoor en zeekraal, over de wind, de golven en de ribbels, over laagwater en vloed en over de vogels en de schelpen. Er worden kokkels gegeten, die hij zo uit het slik plukt. “Op eigen risico,” zegt de wadgids er voor de zekerheid bij. Om dat risico malen de Topsporters for Life niet.

Fantastisch

Miel van ’t Zand is enthousiast over de trip naar Ameland en de gasten zijn dat ook. Ze zijn fantastisch ontvangen en hebben fijne dingen beleefd. Diakonie Ameland, VSB fonds en RopaRun hebben bijgedragen aan de reis en een Hulpactie Herfstcamp Ameland leverde bijna tweeduizend euro op. Veel bedrijven op Ameland werken mee voor een vriendenprijs of om niet. “Fantastisch!” zegt hij nog maar een keer.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *