Meer zeehonden in plastic afval verstrikt

PIETERBUREN – Wetenschappers van Zeehondencentrum Pieterburen, ASeal en Ecomare hebben in samenwerking met het Max Planck Instituut aangetoond dat de afgelopen elf jaar het aantal zeehonden dat verstrikt raakt in afval minstens verviervoudigd is in Nederland. Zij publiceerden hun bevindingen afgelopen weekend in het wetenschappelijke tijdschrift “Oceans”. Naar aanleiding van het onderzoek benadrukt het Zeehondencentrum nogmaals het belang van kusten schoon te houden én dat iedereen daaraan kan bijdragen. Momenteel zit er één zeehond in de laatste fase van behandeling in het centrum wegens verstrikking in afval. Aanstaande zaterdag wordt deze vrijgelaten.

Experts van de drie zeehondenopvangcentra in Nederland hebben in samenwerking met het Max Planck Instituut de data van strandingen van zeehonden over de afgelopen elf jaar geanalyseerd. Hieruit blijkt dat de laatste elf jaar het aantal zeehonden dat gewond raakt door plastic afval in zee sterk is toegenomen. Met name vanaf 2018 is er een sterke toename te zien. De grootste toename zit in het aantal dieren dat verstrikt raakt in afval, In geval van verstrikking snijdt het afval in op lichaamsdelen, zoals de nek of flappen, waarbij ernstige verwondingen kunnen ontstaan. In 88% van de gevallen ging het om afval afkomstig van de visserij. Dierenarts en hoofdauteur Anna Salazar-Casals van het Zeehondencentrum vertelt vanavond over de publicatie op RTV Noord.

Jonge dieren

Veertig procent van de aangetroffen zeehonden die op één of andere manier gewond waren geraakt door plastic afval, konden naar een opvangcentrum worden gebracht. Daarnaast was het in 28% van de gevallen mogelijk de dieren ter plaatse te bevrijden en in 20% van de gevallen onmogelijk bij de dieren te komen. In 10% van de gevallen waren de dieren al overleden. In al deze gevallen ging het met name (70%) om jonge dieren van minder dan 3 jaar oud. Bovendien ging het in de meeste gevallen (118 t.o.v. 27) om grijze zeehonden. Deze soort staat er om bekend zich wat nieuwsgieriger te gedragen dan de gewone zeehond. Met in dit geval als nadelig effect dat ze sneller in de problemen komen.

Tefiti

Momenteel zit er ook een jonge grijze zeehond, Tefiti, in de opvang wegens plastic afval. Zij werd aangetroffen op Schiermonnikoog met ernstige wonden door visnet en een touw. Gelukkig kan zij aanstaande zaterdag weer vrij worden gelaten.

 

Opruimen

De publicatie onderstreept opnieuw het belang van een schone zee en een schoon kustgebied. Het Zeehondencentrum vraagt dan ook een ieder een steentje bij te dragen door iedere vom van afval, hoe klein ook, van stranden op te ruimen. Mede daarom organiseert het centrum geregeld beach clean ups, al dan niet met publiek.

Bron Zeehondencentrum Pieterburen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *