Meer dan duizend handtekeningen voor De Stelp

BALLUM – De werkgroep ‘De Stelp op de Stelp’ kwam met een bundel van meer dan duizend handtekeningen naar het gemeentehuis om aan burgemeester Gerard van Klaveren te overhandigen. Van Klaveren nam het pakketje namens de raad in ontvangst. Van de 1025 handtekeningen zijn er 966 van Amelanders en 59 van familie op de vaste wal en oud-Amelanders. De werkgroep, die zorgcentrum De Stelp middenin het dorp wil houden, kreeg een kwartier om haar zegje te doen. De raadsvergadering moest op tijd beginnen. Het college van burgemeester en wethouders wil de ouderenvoorziening naar de rand van het dorp verplaatsen.

Woordvoerder van ‘De Stelp op De Stelp’ Eveline Stuffers, richtte eerst het woord tot de raad, waarna Wim de Boer, de 96-jarige bewoner van De Stelp en mede-initiator van de werkgroep, de handtekeningen aan de burgemeester gaf.

Die werkgroep is in oktober 2018 ontstaan, vertelde Stuffers, uit een groep verontruste bewoners van De Stelp en de aanleunwoningen. Dat de nieuwe Stelp bij Ons Hol aan de Oranjeweg was geprojecteerd was destijds een schok. De kosten voor tijdelijke huisvesting lagen ten grondslag aan die keuze. “Helaas is er niets gedaan met de suggestie van de cliëntenraad om gebruik te maken van bestaande zorgvoorzieningen op het eiland,” zei Stuffers.

Het projectbureau dat in 2018 een haalbaarheidsstudie deed, noemde ook gefaseerde bouw op dezelfde plek onhaalbaar. Stuffers verwijt het projectbureau ‘doelredenering’. “Het is onbevredigend dat er zo’n belangrijke keuze, met name voor de leefkwaliteit van bewoners, op grond van zo weinig onderzoek is gemaakt,” zegt ze over het projectbureau en de richting die het college op basis van dat onderzoek is ingeslagen. De werkgroep deed eigen onderzoek en kwam tot de conclusie dat nieuwbouw op de huidige locatie wel degelijk mogelijk is, zonder dat het twee keer zo duur wordt als nieuwbouw aan de Oranjeweg. Het wordt hooguit 10 procent duurder en die kosten worden gecompenseerd doordat er gebruik kan worden gemaakt van de bestaande infrastructuur.

“Wij zijn ervan overtuigd,” zegt Stuffers nog, “dat deze oorspronkelijke eerste keus (op De Stelp – red.) van alle betrokkenen, met name door de kwaliteit van de leefomgeving en de stedenbouwkundige kwaliteit, nog steeds de voorkeur heeft en op zijn minst een kans verdient.” Dementerende bewoners kunnen nu, voorzien van GPS, zelfstandig het dorp in. De omgeving rond Ons Hol, met rondom drie verkeerswegen, is daarvoor niet geschikt.

De werkgroep maakte een eigen plan dat ze ‘De Stelp opnieuw bekeken’ noemden en vraagt de gemeenteraad om het planproces open te gooien en de locatie in het dorp bij de verdere planvorming te betrekken. Of die locatie op De Stelp is of op bijvoorbeeld het parkeerterrein aan de Jan Jacobsweg, kan wat de werkgroep betreft allebei al is er een voorkeur voor het huidige plekje. Voor een nieuwe richting is het nog niet te laat, meent Stuffers, want het plan aan de Oranjeweg is de schets nog niet voorbij.

Burgemeester van Klaveren heeft de handtekeningen overgegeven aan de griffier, die ervoor zorgt dat ze bij de raad op de agenda komen. Na de discussie in de raad weet Ameland pas of de handtekeningen iets teweeg hebben gebracht. Voor het einde van dit jaar besluit de gemeenteraad over de nieuwe ouderenvoorziening. De Stelp aan de Hidde Dirks Katstraat voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd en is niet door de brandveiligheidstoets gekomen.

bekijk hier het filmpje van de overhandigingen van de handtekeningen door Wim de Boer

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18168

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *