Meer dan drie ton voor oude De Stelp

BALLUM – Gemeente Ameland wil op de valreep meer dan drie ton pompen in de brandveiligheid van De Stelp. Om het hele gebouw aan te passen aan de eisen van de Veiligheidsregio moet zes ton worden uitgetrokken.

De brandveiligheid is al jaren niet helemaal in orde en wonen en werken in het gebouw wordt al sinds 2013 gedoogd. Elk jaar werd dat verlengd, tot dit jaar. Nu moet er iets gebeuren, meent wethouder Theo Faber. De gemeente heeft al die jaren inconsequent gehandeld, constateert Faber en daarom vindt hij het te billijken dat zorgaanbieder KwadrantGroep een deel van de investering van om en nabij zes ton aan de gemeente vraagt. Die wil 330.000 euro steken in het op orde brengen van de brandveiligheid in de 16 aanleunwoningen. Het zorgdeel van De Stelp moet ook voorzien worden van nieuwe brandveiligheidsmaatregelen. Dat ligt dan op het bordje van Kwadrant. Er wordt nog gedubd tussen een sprinklerinstallatie, bouwkundige aanpassingen of een combinatie van beide.

“KwadrantGroep heeft de plannen, waaronder de planning voor de brandveiligheid van De Stelp, afgestemd met de Veiligheidsregio Fryslân. Eén van de afgesproken maatregelen is het vervangen van de sprinklerinstallatie. KwadrantGroep zet zich in om de gewenste voorzieningen zo snel mogelijk te installeren. De gemeente heeft daarmee de gedoogtermijn verlengd tot 1 juli 2020,” laat Kwadrant weten.

Kwadrant wilde aanvankelijk niet kwijt dat het een investering van de gemeente verlangt. “Over de planning en de maatregelen hebben we zoals aangegeven afspraken gemaakt met de gemeente Ameland. Dit is een afspraak tussen ons en de gemeente. We doen daar verder geen mededelingen over.” De aap komt met het voorstel van de drie ton uit de mouw. Het gebouw staat op de nominatie om te worden afgebroken en toch is de investering belangrijk. “De nieuwbouw duurt nog wel even,” zegt Faber. “We kunnen het tegenover de bewoners niet maken zo door te gaan.”

“Het is van den zotte om voor zo’n korte tijd nog zoveel geld te investeren,” vindt raadslid Piet IJnsen van Algemeen Belang Ameland. “De brandveiligheid was een van de redenen om nieuw te bouwen. Als De Stelp weer brandveilig is, waarom dan nog investeren?” Theo Faber geeft daarop als antwoord dat het gebouw op meerdere fronten gedateerd is, en: “Hoe meer je de feiten onder ogen ziet, hoe duidelijker het is dat het in orde gemaakt moet worden.”

De gemeenteraad beslist in de volgende raadsvergadering over het sprinklerkrediet en besluit voor het einde van het jaar over de al dan niet verplaatsing van De Stelp. Bij afbreken van De Stelp blijven de aanleunwoningen staan, is het idee. De rest van het terrein kan dan gebruikt worden voor sociale woningbouw.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *