Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Mantelzorgwaardering op Ameland
HOLLUM – Mantelzorgers in Nederland laten miljoenen aan waardering liggen. Dit blijkt uit onderzoek naar de mantelzorgwaardering onder 39 gemeenten door Thuiszorgorganisatie Zuster Jansen. In de meeste gemeenten is een beloning beschikbaar voor iedere mantelzorger, maar veel van hen doen hier geen beroep op. Gemeente Ameland was in het onderzoek niet opgenomen.
Mantelzorgwaardering
Mantelzorgers hebben recht op een gemeentelijke vergoeding, mits zij aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze vergoeding wordt mantelzorgwaardering genoemd. Deze mantelzorgwaardering kan bestaan uit een geldbedrag, een dagje uit of een tegoedbon.
Mantelzorgbudget
De regels rondom het aanvragen van mantelzorgwaardering verschillen per gemeente. De mantelzorgwaardering wordt door gemeenten vergoed vanuit het jaarlijkse mantelzorgbudget. De hoogte van de lokale mantelzorgbudgetten laat zien dat mantelzorgers in veel gemeenten geen beroep doen op de mantelzorgwaardering waar zij wél recht op hebben. De beschikbare vergoeding kan oplopen tot een bedrag van 200 euro. Echter wordt deze in veel gevallen in natura uitbetaald, zoals hulp bij huishouden, een mantelzorgmakelaar en mantelzorgdagen.
Mantelzorgwaardering op Ameland
Wat doet Ameland aan mantelzorgwaardering?
“De gemeente Ameland waardeert het werk van mantelzorgers. Mantelzorgers zijn een grote steun voor mensen die hulp nodig hebben en een belangrijke aanvulling op professionele zorg,” laat de gemeente weten.
Ameland geeft op meerdere manieren invulling aan mantelzorgwaardering, waarbij rekening gehouden wordt met wat de mantelzorgers willen. De wensen worden onder meer gepeild via het (digitale) Mantelzorgpanel Noordoost Fryslân; 13 van de ruim 70 deelnemers komen van Ameland.
Registreren
Om zo goed mogelijk zicht te krijgen op de mantelzorgers vraagt Ameland mantelzorgers zich te registeren bij de gemeente. Jaarlijkse is er een aanmeldactie. Bij Ameland geregistreerde mantelzorgers ontvangen jaarlijks een VVV-bon; in 2017 was dat een bon ter waarde van € 75,00. Op dit moment zijn er ongeveer 60 geregistreerde mantelzorgers op Ameland.
Dag van de Mantelzorg
Op of rond 10 november is de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg, waar Ameland aan meedoet. Dit jaar was die op 9 november. Op het eiland wordt dan een gezellige middag georganiseerd met eten en drinken, een activiteit en de mogelijkheid om met andere mantelzorgers en professionals in gesprek te gaan en ervaringen uit te wisselen. Er is jaarlijks ruimte voor nog een activiteit, iets creatiefs bijvoorbeeld.
Respijtweekend
Binnen de gemeente is er geld om twee tot drie overbelaste mantelzorgers bij te staan en hen een respijtweekend aan te bieden, een ontspannen weekend met diverse activiteiten waar mantelzorgers uit Fryslân ‘de zorg even los kunnen laten’ en andere mantelzorgers en professionals kunnen ontmoeten. Dit jaar vonden de respijtweekenden plaats in september en oktober in Giethoorn. Er deden twee mantelzorgers van Ameland mee.
Gebiedsteam
Via het Gebiedsteam worden mantelzorgers ondersteund als het mantelzorgen te veel wordt of als er vragen zijn over voorzieningen. Mantelzorgers die door de zorg niet toekomen aan hun eigen huishouding, kunnen voor een schoon huis gebruik maken van de voorziening ‘Hulp bij het Huishouden’. Ook kunnen mantelzorgers worden geïnformeerd over financiële regelingen via het ‘Financieel zakboekje voor mantelzorgers’ en via de ‘Nieuwsbrief voor de mantelzorger‘ die gemeente Ameland twee keer per jaar uitgeeft in samenwerking met de Noordoost Friese gemeenten.
Nieuwsbrief
Ameland investeert in de ondersteuningsstructuur van mantelzorgers. Op dit moment onderzoekt de gemeente bijvoorbeeld of mantelzorgers op Ameland behoefte hebben aan een Mantelzorgcafé: een plek waar ze onder het genot van koffie en thee met elkaar en professionals in gesprek kunnen of meer informatie krijgen over een bepaald thema.
De gemeente brengt de activiteiten onder de aandacht via de Gemeente Info, nieuws op de website, via het Gebiedsteam en – bij geregistreerde mantelzorgers – per nieuwsbrief of persoonlijke brief.