Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
‘Mannen van het Slot’ gaan voor herbouw Camminghaslot
BALLUM – Een groepje mannen van Ameland wil het slot van de Van Cammingha’s herbouwen. Het Camminghaslot, ook wel Jelmerastate of kasteel Cammingha genoemd, was een fraai gebouw dat aan de rand van Ballum stond. Op die plek staat tegenwoordig het gemeentehuis van Ameland.
Siepel
De eerste steen werd in het begin van de 15e eeuw gelegd en in de loop der eeuwen werd het slot uitgebreid vernieuwd en uitbundig versierd. Het kreeg een renaissancekarakter en had een karakteristieke achtkantige toren met een uivormige koepel. In 1828 werd het afgebroken en niets herinnert er meer aan.
Jongensdroom
Dat slot, met de tuinen eromheen, willen de Mannen van het Slot, een club van vijf, herbouwen. Het is een jongensdroom van Harry Nobel (van Nescafé) en Klaas Nagtegaal (van loonbedrijf Nagtegaal) en die twee kwamen anderhalf jaar geleden samen op het idee om de herbouw in gang te zetten. Aanvankelijk wilde Harry Nobel het slot virtueel herbouwen, als project van Culturele Hoofdstad. Hij kwam op het idee door het boekje ‘Het slot van Ballum’, met achterin een dvd met een virtuele wandeling door de state en de tuinen. Die film is nog altijd in Museum Sorgdrager te zien. Nobel betrok Klaas Nagtegaal bij zijn plan en die opperde om dan ook maar meteen voor echte herbouw te gaan. Nagtegaal had altijd al gezegd: “Als ik eens de loterij win dan bouw ik het slot weer op.” Hij wist ook nog een derde man die wel voor het idee te porren was en dat was Gerlof Metz (ambtenaar bij de gemeente). Deze drie vonden een paar mannen met bestuurlijke ervaring bereid en zo schoven Wim Nobel (van Café Nobel), Jan Wibier (voormalig gemeentesecretaris) en Upt Hiddema (uit Holwerd en sinds kort woonachtig in Ballum) aan de vergadertafel.
Mannen van het Slot
Inmiddels is Stichting Herbouw Camminghaslot opgericht en vormen vijf mannen het stichtingsbestuur. Gerlof Metz is raadgever, net als Jan Giezen, architect die op Ameland heeft gewoond (in Hollum aan de Molenweg) en er nog jaarlijks enkele malen komt. Giezen werkte mee aan het project van het boekje en de dvd, de inspiratiebron van Harry Nobel. Het was Giezen die de bestuursleden de geuzennaam ‘Mannen van het Slot’ gaf.
Trouwkamer
De mannen hebben hun plannen voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders van Ameland, aan de raad en aan de buurt. Overal worden ze met enthousiasme en soms zelfs met applaus onthaald. Ook buurman Hans van der Meij werd bij de plannen betrokken. Hij is de Ballumer die een belangrijk stuk grond in eigendom heeft, dat nodig is als de plannen doorgaan. De bewoners van de huizen aan de Smitteweg zijn ook geïnformeerd. Een rijtje van drie huizen zou geofferd moeten worden, want ze staan op de plek waar het gemeenschapshuis gepland staat, op de plek van het voormalige koetshuis. In dat gemeenschapshuis is ruimte voor de ambtenaren van de gemeente. Het college en de raad kunnen in het slot vergaderen, hebben de plannenmakers bedacht en een van de kamers kan als trouwzaal dienen.
Gemeenschapshuis
Het plan komt misschien wel op een goed moment, denkt het stichtingsbestuur, want er moet geïnvesteerd worden in het gemeentehuis. Misschien wil de gemeente wel voor een lange periode huren, denken ze hardop. Verder voorziet het gemeenschapshuis in winkeltjes, tentoonstellingsruimte, theeschenkerij en ruimtes die multifunctioneel kunnen worden gebruikt. Dat gemeenschapshuis kan zichzelf straks voor een groot deel bedruipen, is de gedachte. Met het gemeenschapshuis willen de Mannen van het Slot ook beginnen. Daarna kan het gemeentelijk apparaat verhuizen en dan kan het gemeentehuis tegen de vlakte. Op die plek komt het Camminghaslot.
Icoon
Het slot wordt een gigantische trekpleister, is de verwachting, een icoon voor het eiland, net als de katholieke kerk. “We denken zelf dat we een heel mooi plan hebben,” zegt Klaas Nagtegaal. Hij presenteerde woensdagavond met zijn medebestuursleden en twee raadsheren de plannen aan de besturen van de Dorpsbelangen. Nu willen ze stap voor stap het project opzetten, nadenken over de financiering en subsidiepotten aanboren. Dat er veel moet gebeuren voordat het slot bezocht kan worden is duidelijk. Nagtegaal is optimistisch: “Ik hoop dat het er over een jaar of vier-vijf staat”.
⇒ de film met de virtuele wandeling door de tuinen en het slot zelf is Museum Sorgdrager te zien
⇒ het boekje met de dvd dat aan de basis ligt van het plan is in de Amelander Musea te koop
⇒ lees hier meer over de Cammingha's