Maliebaanmonologen met Kardinaal de Jong

HILVERSUM – Zes dagen achtereen heeft de NOS op NPO 2 de Maliebaanmonologen uitgezonden. Dat zijn door acteurs gespeelde monologen van figuren die tijdens de Tweede Wereldoorlog functioneerden op de Maliebaan, de Utrechtse boulevard-achtige laan die een middelpunt vormde in de Duitse bezetting. Aartsbisschop De Jong ("Uit Ameland", zegt de commentaarstem) is een van die figuren. Hij spreekt onder meer over De Brief. De anderen zijn SS-voorman Henk Feldmeijer, een werkneemster van de Sicherheitspolizei, Erna Boomsma, verzetsvrouw Marie-Anne Tellegen, vice-voorzitter Frits Elzas van de Joodse Raad Utrecht en NSB-leider Anton Mussert.

“De spannendste straat van Nederland”

De monologen zijn gebaseerd op het boek Aan de Maliebaan van schrijver/ programmamaker Ad van Liempt, dat vorig jaar uitkwam. In dat boek noemt hij de Maliebaan de spannendste straat van Nederland tijdens de bezetting. Er zaten meer dan tien Duitse instanties en minstens zoveel afdelingen van de almaar uitdijende NSB, allemaal rond het hoofdkwartier van de beweging op Maliebaan 35. Aan de overkant bevond zich het aartsbisschoppelijk paleis van de rooms-katholieke kerk. Verder zaten er de Nederlandse SS, het beruchte bureau van de Sicherheitspolizei en ook verschillende mensen die een rol speelden in het verzet, zoals Marie-Anne Tellegen, die de centrale figuur was in de financiering van de spoorwegstaking.

NOS Maliebaanmonologen zijn nog terug te zien op Uitzending Gemist.

Zondag 1 mei van 22.30-22.46 uur was de uitzending met Kardinaal, toen nog Aartsbisschop Jan de Jong, gespeeld door Dennis Coenen. De Jong woonde in het aartsbisschoppelijk paleis, Maliebaan 40. Hij raakte tijdens de bezetting in ernstig conflict met de NSB en met de bezettingsautoriteiten. Hij sprak zich openlijk uit tegen de opheffing van de vakbonden en de Jodenvervolging. De Jong werd tegen de verwachting in niet gearresteerd.

Maandag 2 tot en met vrijdag 6 mei zijn de monologen van de andere figuren.

 lees hier over Kardinaal de Jong en over het boek dat onlangs is verschenen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *