Madnes en 17 andere projecten op de eilanden krijgen uit Iepen MienskipsFûns

LEEUWARDEN – Het Iepen Mienskipsfûns van de provincie Fryslân geeft € 13.200 subsidie aan festival MadNes op Ameland. Het muziek-, sport- en duurzaamheidsevenement gaat komende editie experimenteren met circulaire systemen. MadNes vindt plaats op het strand en heeft daardoor problemen met de rioolcapaciteit. In samenwerking met Semilla Sanitation Hubs worden de nieuwste technologieën toegepast om rioolwater te hergebruiken. De Waddencampus wordt betrokken om de bezoekers bewust te maken van het circulaire systeem. Het project kost € 33.000.

MadNes is een van de 18 projecten op de Friese Waddeneilanden die IMF-subsidie krijgt. Die projecten zorgen samen voor een investering van ruim € 577.950 in de leefbaarheid van de eilanden.

Iepen Mienskipsfûns

In 2019 kan er nog op twee momenten subsidie uit het IMF worden aangevraagd (in april en september). Ook dan is weer de voorwaarde dat het project bijdraagt aan het verbeteren van de leefbaarheid. Kijk voor de nieuwe openstellingsperiodes en meer informatie op www.streekwurk.frl/imf.

Uit het Iepen MienskipsFûns kregen:

Beleefcentrum ’t Fennoat

Het Neerlands Reid, St. Amelands Product en Stichting Amelander Musea hebben elk hun uitdagingen. Deze variëren van ruimte voor vee, een locatie voor een landbouwmuseum tot een slagerij voor de streekproducten. Met elkaar richten ze het Beleefcentrum ’t Fennoat op waar alles onderdak kan vinden. Het centrum komt in de Kooiplaats te Buren. Een kwartiermaker gaat de haalbaarheid onderzoeken.

Stichting Amelander Musea is de aanvrager, de kosten zijn € 15.000 en de subsidie is € 4.000.

Schiermonnikoog & de plastic soep

De recente containerramp is voor de Stichting Noorderbeeld aanleiding geweest om een project te starten. Zij zien in de consumptie- en wegwerpmaatschappij een bedreiging voor het -fragiele- ecosysteem van de Wadden en specifiek Schiermonnikoog. Door verschillende activiteiten gaat men de eilanders mogelijkheden bieden om blijvend bewuster om te gaan met plastic.

Stichting NoorderBeeld is de aanvrager, de kosten zijn € 16.053 en de subsidie is € 6.421.

Toekomstbestendig boeren op Terschelling

De boeren van de vereniging Terschellinger Landbouwschool willen betere kwaliteit ruwvoer. Dit komt de gezondheid van de koeien ten goede. Ook het polderlandschap wordt hierdoor gevarieerder en blijft zo aantrekkelijk voor de eilander en toerist. Dit project is gericht om samen te werken naar meer natuurinclusieve landbouw waardoor onder meer de kwaliteit van het veevoer verbetert.

Vereniging De Terschellinger Landbouwschool is de aanvrager, de kosten zijn € 21.383, de subsidie is € 8.553.

Wij brengen opleidingen tot leven

De stichting Medical Ameland heeft subsidie aangevraagd om eigen reanimatiemateriaal aan te schaffen. Met de nieuwe poppen gaan ze cursussen verzorgen op het eiland voor bedrijven en particulieren.

Stichting Medical Ameland is de aanvrager, de kosten zijn € 3.395, de subsidie is € 1.358.

Inrichting multi-mediazaal Natuurcentum

De Waddencampus, Kunstmaand Ameland en het Natuurcentrum op Ameland werken op verschillende vlakken samen, maar de samenwerkende onderzoekers ontbreekt het aan een gemeenschappelijke ruimte. In het Natuurcentrum wordt daarom de oude tribune verwijderd om een moderne presentatiezaal te maken waar gezamenlijk ideeën bedacht en uitgewerkt kunnen worden.

Stichting Amelander Musea is de aanvrager, de kosten zijn, € 18.000, de subsidie is € 7.200.

Beleefbos

Beleven, proeven en ontdekken wat de natuur te bieden heeft. Dat kan binnenkort in het beleefbos op Terschelling nabij West. Zowel de eilanders als de vele gasten zijn hier welkom. Verschillende eilander organisaties werken hiervoor samen zoals de St. Jeugdwerk Terschelling, Staatsbosbeheer, Kaatje & Mup, BSO de Vrijevogels, Jonge Jan en de scholen.

Vijf natuurlijke personen vragen aan, de kosten zijn € 12.029, de subsidie is € 3.295.

Hangende bloembakken dorp Vlieland

De ondernemersvereniging Vlieland heeft het initiatief genomen om in de zomermaanden de Dorpsstraat op het eiland met bloembakken te verfraaien. Behalve dat het mooi staat zullen door de gekozen mix van bloemen de bijen en vlinders hier ook van genieten.

Ondernemersvereniging Vlieland is de aanvrager, de kosten zijn € 9.955, de subsidie is € 3.982.

Congres Ameland zelfvoorzienend met elkaar

Op Ameland is al veel gedaan om meer duurzame energie op te wekken en te gebruiken, het zonnepark is daar een goed voorbeeld van. De Amelander Energie Coöperatie (AEC) gaat dit voorjaar een congres organiseren voor de bewoners, ondernemers en eigenaren van zomerwoningen. Zo kan iedereen meepraten hoe Ameland verdere stappen gezet kunnen worden om zelfvoorzienend te worden.

Amelander Energie Coöperatie is de aanvbrager, de kosten zijn € 5.200, de subsidie is € 2.080.

Terschelling Openlucht Films

De Terschellinger filmdagen zijn in bijna 10 jaar uitgegroeid tot een bekend evenement op het eiland. Het Film Festival Terschelling dat vanaf nu zelfstandig opereert, vertoont dit voorjaar nog meer films. Met behulp van subsidie wordt een groter en bovendien minder windgevoelig buitenscherm aangeschaft.

Stichting Terschinsky is de aanvrager, de kosten zijn € 24.009, de subsidie is € 3.218.

Griend, zichtbaar op Terschelling

Het vogeleiland Griend is een onbewoond en een kwetsbaar natuurgebied. Om die reden kan Natuurmonumenten geen bezoekers meenemen naar dit prachtige eiland. De St. Sporen in het zand en Natuurmonumenten stellen een expositie samen die de bijzonderheid laat zien van Griend en de Waddenzee. De tentoonstelling zal te zien zijn in het Centrum van Natuur en Landschap op Terschelling.

Stichting Sporen in het zand is de aanvrager, de kosten zijn € 10.000, de subsidie is € 4.000.

Got Tjark

De grote kerk “Got Tjark” op Schiermonnikoog opent buiten de kerkdiensten om steeds vaker haar deuren voor andere gelegenheden. Daarom wordt er geïnvesteerd in een koffie-installatie en audioapparatuur. Daarnaast laat het kerkbestuur ook het orgel restaureren.

Protestantse gemeente Schiermonnikoog is de aanvrager, de kosten zijn € 12.436, de subsidie is € 4.974.

De Duizensterrenbioscoop

Podium Vlieland wil in samenwerking met ander partijen van het eiland het vertonen van films tot een jaarlijks terugkerend evenement ontwikkelen. Vorig jaar heeft het podium een pilot gedaan met een openluchtbioscoop waar veel gasten en eilandbewoners op af kwamen. Deze zomer worden er 8 weken lang en 3 avonden per week gratis films vertoond, ook weer in de open lucht.

Vijf natuurlijke personen zijn de aanvrager, de kosten zijn € 15.640, de subsidie is € 3.120.

Langzaam autonoom vrachttransport

Ameland is voor Urgenda een heel geschikte omgeving voor een pilot met zelfrijdend vrachtvervoer. De gemeente Ameland en vakantiepark Kleinvaarwater zijn bereid gevonden tijdelijk een route beschikbaar te stellen. Het voertuig krijgt de route “aangeleerd” waarna de resultaten worden gedeeld met belanghebbenden.

Stichting Urgenda is de aanvrager, de kosten zijn € 37.709, de subsidie is € 15.083.

Beleef het streekproduct van Amelander bodem

Met het planten van hop door de bierbrouwerij Ameland zijn er op het eiland meer ingrediënten beschikbaar voor het streekproduct en kan het assortiment steekproducten worden uitgebreid. De bezoekers kunnen het hele proces van hop tot bier straks volgen op het erf van de ondernemer.

Stichting Amelands Produkt is de aanvrager, de kosten zijn € 199.290 en de subsidie is € 35.000.

Maaltijd van de toekomst

Het vinden van cateraars die buiten de gewone menukaart een duurzame maaltijd kunnen bereiden is moeizaam aldus Stichting Springtij Festival op Terschelling. Vanuit de stichting wil men een bijdrage leveren aan het duurzaam gebruik van het eiland en haar voedselbronnen. Om dit te bereiken wordt een leertraject opgestart voor eilander koks en keukenmedewerkers die zich willen onderscheiden in hun aanbod en zich richten op een duurzame toekomst. De maaltijd van de toekomst zal o.a. te proeven zijn tijdens Springtij 2019.

Stichting Springtij Festival is de aanvbraag, de kosten zijn € 30.297 en de subsidie is € 12.100.

Dagopvang in ’t Wadhuus

Het Wadhuus op Terschelling dat is begonnen als dagopvang voor ouderen maakt een ontwikkeling door naar andere vormen van zorg. Een groeiende groep is kinderen tot 18 jaar met een beperking. Om ook voor deze groep een thuis te maken en tegemoet te komen aan hun behoeften worden er diverse investeringen gedaan waarbij ook de nodige vrijwilligers meehelpen.

Stichting Vrienden van Wad!Zorg is de aanvrager, de kosten zijn € 25.222, de subsidie is € 10.088.

Buurzaam Lies

Voor het project Buurzaam Lies is de stichting Duurzame Buurtschappen Terschelling in het leven geroepen. De stichting wil de dorpsbewoners gaan ondersteunen in het maken van keuzes om hun huis duurzamer te maken. Voor alle verschillende huizen die het dorp rijk is wordt een energie-scan gemaakt. Men verwacht hiermee een drempel weg te nemen voor om aanpassingen aan hun woning.

Stichting Duurzame Buurtschappen Terschelling i.o. is de aanvrager, de kosten zijn € 89.333 en de subsidie is € 35.000.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *