Maanvis Ameland in vriezer

NES – De maanvis die 13 december voor het strand van Ameland dreef en is geborgen, ligt nu in een vriescel van Naturalis in Leiden. Naturalismedewerkers hebben monsters genomen en parasieten verzameld voor nader onderzoek. Het dier wordt opgezet en dat wil het Naturalis Biodiversity Centre live gaan delen met museumbezoekers, net als het onderzoek. Ook voor de doorgewinterde medewerkers van Naturalis en een maanvis een bijzonderheid. Het DNA van de Mola mola en alle parasieten die erop zitten, komt in de databank van ARISE, de infrastructuur voor alle Nederlandse soorten. 

De Mola mola is nog eens secuur opgemeten en is 198 centimeter lang en 184 centimeter hoog. Het dier weegt zo'n 400 kilo. Het is niet de grootste maanvis aller tijden die op de Nederlandse kust belandde, maar wel de grootste in lange tijd. 

In de museumzaal LiveScience laat Naturalis wetenschappelijke werk midden op de museumvloer zien. Wanneer de Mola mola van Ameland daar zal liggen, is nog niet bekend. Naturalis wil ook een deel van dat werk livestreamen. 

lees hier over de berging van de Mola mola en over de Mola tecta, de allergrootste die ook op Ameland werd gevonden

⇒ In 2013 werd ook al eens een enorme maanvis gevonden, iets kleiner dan deze – bekijk de foto's inclusief een filmpje van een levende maanvis die in 2012 werd gevonden en in het aquarium van het Naturcentrum heeft gezwommen

tik Maanvis in bij ZOEKEN om meer over maanvissen op Ameland te lezen

⇒ lees hier meer over de Maanvis

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *