Enorme maanvis gevonden op Ameland

NES – Maandagmiddag dreef er een enorme maanvis voor de kust van Ameland. Het dier was nog in leven, lag op een zandbank en is bezweken. De mensen van de Dierenambulance hebben hem uit het water gehaald en opgemeten. De Maanvis meet 2 meter bij 1,84 en dat is groter dan de enorme maanvis die in 2013 op het strand van Ameland werd aangetroffen. Dat dier werd op 1 januari 2013 op de Ho'n gevonden en mat 1.55 bij 1.22 m. De maanvis van maandag 13 december blijkt de grootste die tot nu toe aan de Nederlandse kust is aangespoeld, schrijft RTZ Dierenambulce. Het dier wordt overgebracht naar Naturalis in Leiden voor onderzoek.

Mola mola

De maanvis (Mola mola) is in de Noordzee een zeldzaamheid. Wel spoelt hij regelmatig aan de Nederlandse kust aan en dan meestal in dezelfde periode van het jaar. Van half november tot half januari is de kans op zo'n vondst het grootst.

Nog groter

Naturalis heeft nog een Mola in de collectie, die ook op 13 december werd gevonden, maar dan op 13 december 1889. Dit is een andere soort maanvis, geen Mola mola maar een Mola tecta. Wel groter dan die van 2021:  Ze (het is een vrouwtje) is maar liefst 223 centimeter lang en 273 centimeter hoog. Bekijk hier de Mola tecta van 13 december 1889.

⇒ In 2013 werd ook al eens een enorme maanvis gevonden, iets kleiner dan deze – bekijk de foto's inclusief een filmpje van een levende maanvis die in 2012 werd gevonden en in het aquarium van het Naturcentrum heeft gezwommen

tik Maanvis in bij ZOEKEN om meer over maanvissen op Ameland te lezen

bekijk meer foto's op de Facebookpagina van RTZ Dierenambulance

⇒ lees hier meer over de Maanvis

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *