It Fryske Gea start maaien Ameland 

BUREN – Maandag 20 december start It Fryske Gea met het maaien van een duinvallei op Ameland. It Fryske Gea beheert een natuurgebied van 1.100 hectare op de oostpunt van Ameland. In de winter van 2005-2006 is de bovenste grondlaag van een duinvallei van 43 hectare verwijderd. Deze duinvallei heeft zich prachtig ontwikkeld, maar de laatste jaren begint het te verruigen. Daarom heeft It Fryske Gea ervoor gekozen om een deel van de vallei te maaien. Dit maaien neemt twee dagen in beslag.

Optimaliseren van natte duinvalleien

De resultaten van diverse maaiproeven in de afgelopen jaren zijn vrijwel allemaal (zeer) positief. De structuurvariatie en soortenrijkdom van de flora én fauna nemen toe. Daarom besloot It Fryske Gea om dit ook toe te passen in de natte duinvallei. Om dit maaibeheer mogelijk te maken, is het nodig om de plantengroei aan de randen te verwijderen zodat er voortaan jaarlijks gemaaid kan worden. Door eenmalig de randen flink op te schonen, kan het in de toekomst redelijk eenvoudig worden beheerd.

Apparatuur

Het maaibeheer in natte duinvalleien vraagt om inzet van gespecialiseerde apparatuur. Bij It Fryske Gea is er goede ervaring met maaibeheer in schraalgraslanden, door de inzet van materieel op rupsbanden. Deze machines laten geen diepe sporen achter, doordat de druk wordt verdeeld over een bredere oppervlakte. In natte gebieden is dit een zeer goede oplossing, omdat gewone tractoren met maaiapparatuur vaak spoorvorming tot gevolg hebben.

Bron IFG

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *