Maak van een witte pup geen huiler

PIETERBUREN – Het geboorteseizoen van de grijze zeehond is aangebroken. Dat betekent dat rondom de Waddeneilanden veel witte zeehondenpups te zien zullen zijn. De Zeehondencrèche roept op tot voorzichtigheid en afstand tot deze pups, aangezien de moeder vaak gewoon in de buurt is.

Ieder jaar komen er grijze zeehondenpups terecht op (druk) bezochte plekken. Deze pups worden geboren met een witte vacht en zijn dan erg opvallend. De moeder gaat, gedurende een periode van ongeveer drie weken, heen en weer tussen jagen in het water en melk geven aan de pup op land. Dit is bij veel mensen niet bekend en dit kan leiden tot situaties waarbij er verstoring van dit gedrag optreedt.

De Zeehondencrèche roept daarom op om uitermate voorzichtig te zijn rondom deze witte pups. Ook al zien zij er aandoenlijk en kwetsbaar uit, de moeder is vaak in de buurt. Zij zal mensen in de buurt zien als een bedreiging wat kan resulteren in dan wel een verdedigende actie van de moeder, dan wel dat ze niet terug durft te gaan naar haar pup. De pup zal het dan uiteindelijk, zonder hulp, niet redden.

Vandaar de dringende oproep vanuit Pieterburen om afstand te houden, honden aan te lijnen in de buurt van de zeehonden en om te bellen wanneer men een pup aantreft. De crèche heeft vrijwilligers die zij voor observatie ter plaatse kunnen sturen. Op deze manier kan er worden voorkomen dat pups onnodig van hun moeders gescheiden raken.

Bron: Zeehondencrèche Pieterburen

⇒ lees ook hier over de witte zeehondenpups en de grijze zeehond

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *