Zeldzame roze spreeuw op Ameland

HOLLUM – Het is de tijd van de dwaalgasten en zeldzame vogelwaarnemingen. In de tuin van Harmen Wijnberg aan de Kekelburen zit al een paar dagen een jonge roze spreeuw. Hij doet zich te goed aan de vetbollen die daar voor de trekkers hangen. Wijnberg wist eerst niet om wat voor vogel het ging en noemde zijn tuingast Jopie.

Jopie blijkt een jonge roze spreeuw te zijn, een zeldzaamheid in Nederland. Het verenkleed van een jonge roze spreeuw is minder uitgesproken dan dat van een volwassen dier, die een kop als een spreeuw heeft en een roze lijfje. Een juveniel is egaler grijs van kleur, met een zweem naar het roze.

Deze soort komt normaliter voor op de steppen van Turkije tot in Centraal-Azië. Ze leiden daar een zwervend bestaan. Ze broeden regelmatig in Europa, voornamelijk in Bulgarije en Roemenië. Als er in een jaar veel sprinkhanen zijn, kunnen enorme kolonies roze spreeuwen ontstaan, soms tot wel tienduizenden broedparen. Na het broedseizoen vertrekken de roze spreeuwen weer naar India, waar zij de winter doorbrengen. Een enkele keer vergist zo’n roze spreeuw zich en komt dan terecht in West-Europa, zoals nu op Ameland.

De roze spreeuw komt af en toe als dwaalgast in onze streken voor en soms is er zelfs sprake van een kleine invasie.

Bron: www.piepvandaag.nl/zeldzame-gast-roze-spreeuw en eigen redactie

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *