Lutz Jacobi opent Sea Blue

NES – Dit jaar is in het Natuurcentrum op Ameland de installatie SeaBlue te zien. Een educatief kunst- en natuurproject van kunstenaars Gerdie de Jong en Joris Collier. Tot november 2019 werken zij aan een installatie die steeds in ontwikkeling is. Samen met bezoekers van het museum groeit een schone zee op een organische manier uit tot een door plastic bevuilde onderwaterwereld. Het project vraagt op deze manier aandacht voor het fenomeen 'Plastic Soep', een snel groeiend wereldwijd probleem. Op vrijdag 3 mei gaat het project officieel van start. Lutz Jacobi, directeur Waddenvereniging, opent de installatie. Tevens is er een optreden van slagwerk groep Syncoop, van Talant uit Drachten. 

Soms haalt de actualiteit ons in 

Begin januari spoelden verschillende containers aan op de Waddeneilanden. Het schip MSC Zoe, een van de grootste containerschepen ter wereld met capaciteit voor 19.000 containers, verloor ongeveer 342 containers boven de Waddeneilanden. Een aantal containers is stukgeslagen en op Vlieland en de andere eilanden spoelden onder meer fleecedekens, kuipstoeltjes, lattenbodems en gloeilampen aan. Op Ameland en Terschelling werd vooral speelgoed, auto-onderdelen, schoenen en IKEA-meubels gevonden. Verschillende schoonmaakacties op de eilanden zorgden ervoor dat veel afval werd opgeruimd maar een groot gedeelte drijft nog in zee. Eind april ligt op Ameland de score op 354 ton rommel dat van het strand is opgeruimd. Tot die tijd werd er op Schiermonnikoog 266 ton opgeruimd, op Terschelling 251 ton, op Vlieland 60 ton. Op Texel kwam minder rommel terecht, daar werd 6 ton opgeruimd.

Plastic Soep 

We produceren jaarlijks ruim 300 miljoen ton nieuw plastic. In onze oceanen en zeeën komt jaarlijks zo’n 5 miljoen ton terecht. Dit is afkomstig van afval dat we op straat weggooien, visnetten die op zee achterblijven, maar ook door het wassen van synthetische kleding. Al deze verschillende soorten plastic vormen samen in de zeeën en oceanen de plasticsoep. 

Waddengebied 

Plastic is goedkoop en licht in gewicht en gaat erg lang mee. De natuur kan plastic niet zelf afbreken. Door verwering, zonlicht en golfslag valt groot plastic uit elkaar in kleine stukjes. Dit leidt tot ernstige verontreiniging van de zeeën, ook van de Waddenzee. Het liggen op de stranden van de eilanden, op de droogvallende zandplaten en het blijft hangen tussen het zeewier en komt in de zeedieren terecht. De plastic soep brengt op die manier ernstige schade toe aan de flora en fauna van het Waddengebied. 

Installatie SeaBlue in Natuurcentrum Ameland 

De installatie SeaBlue wil het probleem Plastic Soep op een kunstzinnige wijze onder de aandacht brengen van een groot publiek. Bezoekers brengen plastic afval bij het Natuurcentrum in een levensgrote ijsbeer. Tijdens workshops, verzorgd door Collier en De Jong, maken bezoekers er een kunstwerk van. 

De kunstinstallatie SeaBlue is een grote onderwaterwereld: puur, schoon en prachtig blauw. Op organische wijze groeit deze wereld uit tot en met plastic vervuilde zee. Bezoekers worden uitgenodigd om mee te bouwen aan deze installatie. Tevens zijn er educatieve- en informatieve workshops en activiteiten gekoppeld aan dit project. ‘Waarom plastic weggooien als je er ook kunst van kunt maken?’ 

Schijn een licht op plastic!

De tentoonstelling is te zien en te beleven tot november 2019 in het Natuurcentrum op Ameland. Vanaf 3 mei is er elke donderdag om 13:00 uur een workshop Schijn een licht op plastic! Voor volwassenen zijn de kosten € 19,50 en voor kinderen 8-12 jaar € 17,50. De entree van het Natuurcentrum is inbegrepen bij de prijs.

Aanmelden voor een workshop kan via www.amelandermusea.nl

Dossier Zeecontainers

tik Plastic soep in bij ZOEKEN om meer over plastic soep te lezen

lees hier meer over Plastic en Plastic Soep

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *