Lutz Jacobi: op Ameland begint het

NES – Natuurcentrum Ameland wil stimuleren dat mensen plastic meenemen van het strand. Bij het Natuurcentrum staan daarvoor emmers klaar en in het museum is een tentoonstelling te zien van de kunstenaars Joris Collier en Gerdie de Jong. Het project heet SeaBlue en draait helemaal om plastic, dat vervuilend is voor het milieu maar waar je ook mooie dingen van kunt maken.

Lutz Jacobi, directeur van de Waddenvereniging, opende de tentoonstelling door een grote, met plastic gevulde, ijsbeer opzij te duwen. “Het is een grote dikke ellende met het afval van de MSC Zoe,” begint ze haar openingswoord. “Het trieste ervan is dat het elke dag kan gebeuren.” De Waddenvereniging ijvert voor het noordelijk verleggen van de vaarroute van containerschepen zoals de MSC Zoe. Als er dan wat gebeurt met zo’n groot schip, is er tenminste nog tijd om wat te regelen, zodat de rommel of olie niet meteen het wad binnenstroomt. Jacobi pleit er ook voor om plastickorrels op een andere manier te vervoeren dan in zakken die makkelijk scheuren en ze ziet graag een verbod op het vervoer van de korrels zoals dat nu de praktijk is. Ook wil Jacobi dat er een verbod op piepschuim komt. Wij allemaal kunnen bijdragen aan verkleining van de plastic berg, door veel minder spullen te kopen die in plastic zitten en meer plastic te recyclen, zegt de directeur van de Waddenvereniging. De wereld moet “plasticlozer” worden. Jacobi opent de tentoonstelling van Collier en De Jong heel graag, zegt ze, omdat de kunstenaars bijdragen aan een bewustwordingsbeweging. “Dit is vandaag het moment, hier op Ameland begint het, om naar een andere leefwijze te gaan.”

Collier en De Jong stimuleren niet alleen dat mensen plastic meenemen van het strand, maar organiseren wekelijks op donderdag in het Natuurcentrum workshops waarbij nieuwe dingen worden gemaakt van het afvalmateriaal.

Dossier Zeecontainers

⇒ lees hier ook over project SeaBlue

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *