Museumstuk van de Maand mei 2019

HOLLUM – Museumstuk van de maand. Onder die titel presenteert Persbureau Ameland elke maand een opmerkelijk voorwerp uit een van de Amelander musea op deze site. Met de samenwerking hopen beide partners de belangstelling voor de geschiedenis van Ameland te vergroten. Het is voor de lezers een uitnodiging voor een bezoek aan een van de musea, bezoeken om nooit meer te vergeten. 

Een schoen uit een verdwenen dorp

Een dorp dat zomaar in de zee verdwijnt, dat spreekt tot de verbeelding. Maar wie de grillen van de natuur anno 2019 aan de westkant van Ameland volgt, kan zich er wel wat bij voorstellen. Stukken strand vallen in zee, er is afslag van duinen, strandpalen staan plots een meter hoger en bij storm komt de zee op sommige plaatsen tot achter de eerste duinenrij.

Tegenwoordig huur je schepen in die van tijd tot tijd miljoenen kubieke meters zand uit zee halen en die vervolgens vlak voor de kust en op het strand spuiten om de boel een beetje beheersbaar te houden. Die technieken hadden de Amelanders twee eeuwen geleden niet en dus zat er voor de inwoners van het dorp Sier niets anders op dan hun boeltje te pakken toen de zee westelijk van Hollum, aan het einde van de huidige Badweg, steeds verder oprukte. Op een kaart uit 1731 staan de laatste twee huisjes van Sier getekend, maar even later waren die ook door de zee opgeslokt.

Zandopstuivingen en nieuwe afslag legden na de Tweede Wereldoorlog restanten van het vroegere dorp Sier bloot. Dat leverde een groot aantal stille getuigen op van hoe de inwoners van Sier eeuwen geleden leefden. In Museum Sorgdrager vind je kannen en kruiken, materiaal voor de visvangst en scharen schaatsen. Maar het mooiste object is wellicht het restant van een schoen, die een Amelander enkele eeuwen geleden dag na dag om zijn voet knoopte om de kost voor vrouw en kinderen te verdienen.

Die schoen is deze maand het Museumstuk van de Maand.

⇒ bekijk hier alle museumstukken van alle maanden op een rij

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *