Geboortelepels op Ameland

LEEUWARDEN – "Meld ons uw geboortelepels". Dat vraagt de Fryske Akademy, die momenteel onderzoek doet naar deze traditie en gegevens verzamelt over geboortelepels of andere sierlepels met een inscriptie.

In veel Friese families zijn ze bekend: de zilveren geboortelepels met een inscriptie van iemands naam en geboortedatum, als erfstuk of geschenk. Maar zijn ze ook op Ameland bekend?

Behalve geboortelepels zijn er ook huwelijkslepels en andere sierlepels (en soms ook vorken) met gegraveerde teksten bekend. De Fryske Akademy onderzoekt hoe dit stuk cultureel erfgoed zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld.

Heeft u één of meerdere geboortelepels? Stuur dan een bericht (de tekst op de lepel en/of foto’s) naar de Fryske Akademy, e-mailadres: leppel@fryske-akademy.nl

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *