Lokaal nachtvorst na de IJsheiligen

WAGENINGEN – Vandaag is het officieel de laatste dag van de IJsheiligen, volgens de volksweerkunde de laatste dagen in het voorjaar waarop nog nachtvorst kan optreden, maar komende nacht komt het volgens MeteoGroup lokaal toch nog tot vorst aan de grond.

De IJsheiligen worden van oudsher gezien als de grens tussen het mogelijk nog koudere lenteweer en zomers weer. De kans dat er in de tweede helft van mei nog nachtvorst optreedt is namelijk klein. Toch daalt de temperatuur komende nacht sterk tijdens opklaringen en bij weinig wind. Vooral landinwaarts komt het kwik dichtbij het vriespunt, waarbij het aan de grond (op circa 10 centimeter hoogte) licht gaat vriezen. Kampeerders in vooral het oosten van het land moeten dus rekening houden met een koude nacht.

Koude lucht

Vorige week was Nederland nog de warmste plek van Europa, maar nog geen week later is het bij ons vrijwel even koud als in Lapland. Koude lucht vanuit de poolstreek wordt met een noordelijke wind aangevoerd en reikt tot diep in Europa. In het Sauerland en de hoogste delen van de Ardennen viel vandaag zelfs even wat natte sneeuw. Ook in de Alpen is het op hoogte nog winters, met daar volgens MeteoGroup vandaag en ook de komende dagen regionaal weer wat verse sneeuw.

Bron MeteoGroup

⇒ zwemmen in de Noordzee? Lees dit eerst even.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18169

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *