Lezing Titus Brandsma en eerbetoon kardinaal De Jong

NES – Op zondag 8 mei geeft pastoor Henk Nota om 16:00 uur een lezing in de Sint Clemenskerk over het leven en werk van pater Titus Brandsma die een week later in Rome door Paus Franciscus heilig verklaard zal worden. Na de lezing wordt aansluitend in de Nesserkapel een tentoonstelling geopend over het leven en werk van kardinaal Johannes de Jong.

Pater Titus, die als Anno Sjoerd op 23 februari 1881 werd geboren in Oegeklooster, werd al in november 1985 zalig verklaard. Paus Franciscus heeft de genezing van de Amerikaanse pater Michael Driscoll op voorspraak van Titus Brandsma als een wonder erkend en dat maakte de weg vrij voor de heiligverklaring. Brandsma verzette zich, samen met aartsbisschop De Jong, hevig tegen het nazisme en als voorzitter van de r.-k. journalistenbond bracht hij de brief van de Nederlandse bisschoppen en op aandringen van aartsbisschop De Jong naar de redacties van de Nederlandse r.-k. kranten en tijdschriften waarin zij werden opgeroepen geen NSB propaganda te plaatsen. Zijn rondreis langs de redacties vond plaats eind december 1941 en begin januari 1942. Door verraad werd hij door de Duitse bezetter gearresteerd en gevangen genomen.

Pater Titus stierf in het concentratiekamp Dachau op 26 juli 1942.

Aartsbisschop de Jong, geboren op Ameland (hij werd in 1946 kardinaal), nam krachtig stelling tegen de Duitse bezetter en sprak zich tevens openlijk uit tegen de Jodenvervolging. Vanwege het feit dat hij in de oorlog voor vele joodse kinderen, via het bisschoppelijk paleis, onderduikadressen heeft geregeld ontving hij onlangs postuum de Israëlische Yad Vashem-onderscheiding. Deze wordt in de loop van 2022 uitgereikt en is een eerbetoon aan “Rechtvaardigen onder de Volkeren”, niet-joden die tijdens de vervolging in WO II joden hebben gered.

Pater Titus Brandsma en kardinaal Johannes de Jong zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden door hun heldhaftig optreden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is om die reden dat de lezing en de opening van de expositie op dezelfde dag zullen worden gehouden.

"U bent allen van harte welkom en de gratis toegang is voor jong en oud, parochianen en niet-parochianen, Amelanders en gasten. Een mooie gelegenheid om te horen en te zien wat beide mannen voor het volk hebben gedaan" schrijft pastoor Henk Nota van de Sint Clemensparochie.

lees hier over de Yad Vashem-onderscheiding voor kardinaal De Jong

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *