Oudste Amelander overleden

HOLLUM – Op 21 april is de oudste inwoner van Ameland overleden. Aagje Visser-van der Laag werd bijna 100 jaar. Ze woonde al enige tijd in woonzorgcentrum De Stelp, omdat haar krachten langzaam afnamen. Aagje Visser was moeke, oma en opoe. Op 29 juni 1922 werd ze in Amsterdam geboren. Haar ouders waren Piet van der Laag en Aafke Ruijgh, die in 1920 van Ameland naar Amsterdam waren verhuisd. In 1925 keerden ze alweer terug naar het eiland, Aagje is dan een peuter. Door de crisis was vader Piet van der Laag zijn werk daar kwijtgeraakt.

Aagje leerde Gooi kennen tijdens het kerstfeest van 1936. Hij was 18, zij 14. Gooi Visser is bekend als een van de beurtschippers en van de reddingboot waar hij jarenlang schipper van was. Gooi Visser overleed op 3 februari 2011. Hun namen, verbonden als 'Gooi en Aagje', zijn een begrip op het eiland. Ze waren bijna 75 jaar samen.

Gooi en Aagje trouwen op 19 september 1946 en vertrekken dat jaar nog naar de vastewal, om te werken en wonen. Aagje komt in Schiedam terecht en Gooi in Amsterdam. Dan kunnen ze in 1947 een aandeel in de beurtschipperij overnemen en dat doen ze. Gooi en Aagje verhuizen terug naar Ameland en komen in de Zuiderlaan van Hollum te wonen. Daar worden hun drie dochters geboren, Sjouke, Afie en Pietje. Tot juli 2007 wonen ze daar, tot ze verhuizen naar De Stelp.

Op 21 april 2022 luidt halverwege de ochtend de kerkklok van de grote kerk in Hollum een uur lang. Dan weet iedereen die het hoort: de oudste van het eiland is overleden.

lees hier het verhaal van Jan J. de Vries op platform Amelander Historie over Gooi, met een prominente rol weggelegd voor Aagje

lees hier over de doop van Karakter 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *