Yad Vashem voor kardinaal De Jong

AMSTERDAM – Op dinsdag 1 februari is bekend gemaakt dat kardinaal Jan de Jong postuum de Yad Vashem-onderscheiding heeft gekregen. Dat is een Israëlische onderscheiding voor niet-Joden die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de Jodenvervolging hebben verzet en daarbij grote risico's hebben genomen. De Jong is hiermee een van de 'Rechtvaardigen onder de volkeren'. Kardinaal de Jong (1885-1955) is geboren in Nes op Ameland. Hij was Jan van Jan de bakker, die later wel IJzeren Jan van Ameland werd genoemd. Hij droeg het Amelander wapen in zijn wapenschild. Op het eiland is een straat en school naar hem genoemd en in Nes is een bronzen standbeeld voor hem opgericht.

Aartsbisdom Utrecht diende de aanvraag voor de eervolle onderscheiding in. Dat had het aartsbisdom een paar jaar geleden ook al gedaan, maar in 2018 trok men die aanvraag weer in. Er waren aanwijzingen dat de kardinaal en een naaste medewerker na de oorlog hebben geprobeerd te voorkomen dat een beruchte katholieke oorlogsmisdadiger de doodstraf zou krijgen. Het ging om Willem van de Loo, SS'er en neef van De Jongs naaste medewerker. In 2020 vroeg het aarstbisdom de onderscheiding opnieuw aan, omdat een historicus had kunnen bewijzen dat De Jong juist geweigerd had Van de Loo te helpen. 

Kruispunt tv maakte in 1995 een documentaire over de Amelander kardinaal Jan de Jong. Hij is hieronder te zien.

lees hier ook over kardinaal De Jong en bekijk zijn wapenschild met het Amelander wapen erin

lees in het Ameland Boeken blog welke boeken er over kardinaal De Jong zijn verschenen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *