Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Lezing over liefde in de Gouden Eeuw
NES – In de Vermaning in Nes wordt een lezing gehouden over liefde in de Gouden Eeuw, over Rembrandt en Saskia. De lezing neemt je mee op een romantische reis naar de 17de eeuw. Met meer dan 250 voorwerpen en maar liefst 23 werken van de Hollandse meester duik je in het liefdesleven van de Gouden Eeuw. Van prille verliefdheid en sprookjesachtige bruiloften tot de donkere kanten van het huwelijk zoals kindersterfte en overspel.
In 1634 trouwt Rembrandt van Rijn met Saskia Uylenburgh in het Friese Sint Annaparochie. Zij is dochter van een Friese rechter, hij een succesvol schilder. Na de bruiloft verhuist het koppel naar Amsterdam, waar Rembrandt zijn atelier heeft. Daar staat Saskia vaak model voor zijn tekeningen en etsen. In Amsterdam krijgen ze vier kinderen, waarvan de eerste drie in de wieg sterven. De jongste, Titus, blijft wel in leven. Het gezinsgeluk is van korte duur. Acht maanden na de geboorte van Titus overlijdt Saskia op 29-jarige leeftijd in Amsterdam.
Meesterwerk
Een van de topstukken van de tentoonstelling is het portret van Saskia dat Rembrandt na haar dood voltooide. De schilder hield Saskia en profil in rijk gewaadaltijd in eigen bezit. Geldgebrek dwong hem zijn persoonlijke meesterwerk in 1652 te verkopen aan de bevriende verzamelaar Jan Six. Rond 1750 werd het gekocht door de keurvorst van Hessen-Kassel. Sindsdien is het schilderij niet meer terug geweest. Het portret is tijdens de tentoonstelling voor het eerst in ruim 250 jaar in Nederland te zien.
Societyhuwelijk
In de tentoonstelling volg je niet alleen het bruidspaar, maar stap je ook in het huwelijk van de high society. Schilderijen vol symboliek, gegraveerde huwelijksharten, schunnige gedichten en kostbare cadeaus vertellen hoe men in de Gouden Eeuw aankeek tegen liefde, religie en kinderen. Je ontdekt dat omstandigheden tijdens de Gouden Eeuw sterk verschilden van nu, maar dat gevoelens van lief en leed van alle tijden zijn.
Tijdens haar lezing neemt Theresa Rösner haar gehoor bij de hand en leidt hen door de tentoonstelling die nog tot 17 maart te zien is in het Fries Museum in Leeuwarden.