LeAm 1 – Lesvos en Ameland

HOLLUM – Lesbos en Ameland beginnen op 1 september 2016 een correspondentie blog. Lees hier de eerste post, waarin onder meer staat hoe dit blog is ontstaan. Lees ze via deze link allemaal.

Dag Eleonora,

Laten we beginnen. Jij over Lesvos en ik over Ameland. Misschien heb je nog wel een paar mooie foto's van jouw Griekse eiland om ons te laten zien hoe het er bij jou uitziet. Je bent per slot fotograaf. Ik zet bij deze eerste post in ons correspondentieblog een foto van onze vuurtoren. Je kunt zien hoe groen het eiland is en hoe plat. Wat ik tot nu toe van Lesvos heb gezien heeft dat eiland een heel ander karakter.

Het is misschien wel even handig om de lezers te laten weten hoe wij tot deze correspondentie zijn gekomen.

Burgemeester Albert de Hoop van Ameland was in het voorjaar van 2016 op Lesvos voor een conferentie over eilanden. Eilanden hebben zich verenigd en de afgevaardigden komen elk jaar een keer samen op een van de eilanden om over eilandzaken te praten. Ik geloof dat de conferentie in 2018 op ons buureiland Terschelling is. Maar in mei was het dus op Lesvos. De burgemeester heeft het eiland toen gezien en met jou kennis gemaakt. Lesvos zit momenteel niet in een makkelijke positie en dat al zeker twee jaar niet. Dat komt door de ligging vlakbij Turkije, het land dat heel veel migranten gebruiken om naar Europa te vluchten. Sommige met gevaar voor eigen leven. Die vluchtelingen en migranten brengen zo hun eigen problemen met zich mee. Zijn het er tien dan is er niets aan de hand, zijn het er honderd, ook dan komt alles goed. Zelfs als het er duizend zijn, dan redt het eiland zich ermee, maar de tienduizenden die maandelijks oversteken naar jullie eiland leggen een enorme druk op de gemeenschap en verstoren het eiland als toeristeneiland. De vluchtelingen hebben huis en haard achter zich gelaten, maar de eilanders zijn grotendeels hun broodwinning kwijtgeraakt.

Over dat probleem hoorde de burgemeester van toeristeneiland Ameland. Hij zag de schitterende terrasjes van de restaurants aan de waterkant. De stoelen waren grotendeels leeg. Hij beloofde de pers in te schakelen om ook eens de andere kant van het verhaal te laten horen en de mensen van Lesvos (en ook van Samos en Chios) een hart onder de riem te teken. Na een gesprek met de burgemeester heb ik vervolgens een aantal artikelen gepubliceerd (ze staan op www.infonu.nl) over de vluchtelingenproblematiek en vooral ook over Lesvos als schitterend eiland om te bezoeken. Jij en ik hebben daar een paar keer via de e-mail contact over gehad en kwamen op het idee om via een blog met elkaar te corresponderen. Jij schrijft over Lesvos en ik over Ameland en misschien kruisen we dat nog wel eens en ga jij over Ameland schrijven en ik over jouw eiland daar in de Egeïsche Zee.

Hartelijke groet voor jou en je eilandgenoten vanaf de wadden.

Jeanet de Jong

lees hier meer over Lesbos

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *