Kwestie De Hagen om en nabij opgelost

BALLUM – Kwestie De Hagen is om en nabij ‘opgelost’. Het college ging afgelopen weken aan de slag met de opdracht van de gemeenteraad om een punt te zetten achter dit dossier. De punt komt er in de vorm van een voorstel om de vier huisjes aan De Hagen af te breken, een parkeerterrein aan te leggen op de vrijgekomen ruimte en dat over te doen aan Douwe Bakker van de Coop supermarkt. ‘Snel oplossen’, dat is de opdracht van de gemeenteraad, die wethouder Theo Faber in de oren knoopte.

Het begon allemaal met de roep van de supermarkt om meer parkeerplaatsen naast de winkel en stilletjes was ook uitbreiding van de winkel een wens. Dat kwam in zicht toen bleek dat de achtertuinen van de vier gemeentewoningen voor een deel op Bakkers grond lagen en Bakker zijn eigendom in gebruik wilde nemen. Na jaren van praten, wikken en wegen, loven en bieden, dreigen met schadeclaims en aandragen van alternatieve locaties voor de winkel, werd in de laatste week van juni overeenkomst bereikt tussen wethouder en winkelier. De gemeente sloopt en legt aan, Bakker koopt het parkeerterrein, mag zijn winkel uitbreiden en veegt als wisselgeld de schadevergoeding die hij van de gemeente eiste van tafel. Het koopcontract is weer uit de la gehaald en onderschreven, om zeker te zijn dat het opgeleverde parkeerterrein ook door Bakker wordt gekocht. Het is voor de gemeente een dure kwestie, beaamt Faber, maar er moest een grondconflict worden opgelost.

De omwonenden die aan De Hagen en op de hoek De Hagen/ Yme Duneweg wonen, drie families (Kanger, De Vries en De Boer), werden uitgenodigd en vorige week bijgepraat door wethouder Theo Faber, directeur Paul Kiewiet en ambtenaar juridische zaken Carina Smid. Het plan werd voorgelegd als een voldongen feit. “Mooier kunnen we het niet maken,” heeft wethouder Faber gezegd. Het plan kan hooguit op detailniveau worden aangepast, als de buren details hebben die ze graag aangepast willen zien.

“Ze brengen het fijnstof het dorp in,” zegt een van de betrokkenen. Hij zoekt zelf de publiciteit niet op, maar steekt zijn verontwaardiging niet onder stoelen of banken. Verkeer dat het dorp in wordt gehaald is niet meer van deze tijd. “Moeten jullie maar niet tegenover de supermarkt gaan wonen,” krijgen de buren wel eens voor de voeten geworden. “Wij wonen niet tegenover een supermarkt, maar tegenover huizen,” zegt de buurman, die uitkijkt op vier seniorenwoningen. “En toen wij hier kwamen wonen, was er helemaal nog geen Coop!” zegt buurvrouw Klaaske de Vries. Het terrein was een open vlakte, waar eens in het jaar de draaimolen stond en waar af en toe een ton met paling stond te roken. Een stuk land omzoomd door meidoornstruiken. Tijden veranderen, maar kom de buren niet aan met het argument dat ze dan maar niet bij de Coop hadden moeten gaan wonen. Een leefbare straat, dat is wat ze willen.

Het collegevoorstel, dat 13 augustus in de raadscommissievergadering wordt behandeld en waarover naar alle waarschijnlijkheid in de raadsvergadering van 27 augustus wordt besloten, lijkt een gelopen race. De coalitie heeft met zes stemmen (vijf van AmelandEén en één van PvdA) de meerderheid al te pakken. De PvdA sprak bij vorige stemmingen, onder vorige colleges, steeds tegen afbraak van de huisjes.

 lees hier het persbericht van de gemeente

 tik De Hagen in bij ZOEKEN om meer over kwestie De Hagen te lezen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *