Krant samen met de post op de mat?

HOLLUM – “Elke dag de post en de krant in de brievenbus” U verwacht niet anders!” Met die open deur begint de brief die Amelanders onlangs huis aan huis kregen bezorgd. In de brief, die van PostNL komt, worden “enthousiaste, actieve Amelanders” gevraagd, die in de nabije toekomst zowel de post als de dagelijkse krant willen bezorgen. De bezorgers vormen dan een eiland-team. Een leuke functie in de gezonde buitenlucht. “Alle Amelanders zien u graag het tuinpad oplopen!”

De Leeuwarder Courant is sinds 2012 een ochtendblad en idealiter hebben de Amelander die 9.45 uur in de bus. Speciale krantenbezorgers doen hun best om de krant, zodra de boot binnen is, zo snel mogelijk bij de abonnees te krijgen. De post komt ergens in de middag in de brievenbus. De krant, met het predicaat ochtendblad, verliest die status als het pas halverwege de middag in de bus valt. Het nieuws is dan al driekwart dag ingehaald door actueler nieuws. Wie blijft er nog betalen voor oud nieuws? Dat is de vraag waar de Leeuwarder Courant een antwoord op paraat moet hebben alvorens het met PostNL in zee gaat. Dat antwoord is er nog niet.

De krantenbezorgdienst van de Leeuwarder weet niet veel te melden over de op handen zijnde veranderingen en verwijst door naar PostNL. PostNL verwijst op haar beurt voor krantenvragen terug naar de NDC Mediagroep, waar de LC onder valt. PostNL werkt binnen dit project nauw samen met de NDC, laat Tessa de Jong van PostNL weten. “De samenwerking houdt in dat PostNL en NDC mediagroep hun proces willen combineren: aanlevering vanuit drukkerij of sorteercentrum, vervoer naar haven, vervoer per boot en distributie van briefpost en krant op het eiland.” Om de veranderingen te verantwoorden gooit PostNL er een duurzaam sausje overheen. De Jong: “Tegelijkertijd willen we ook investeren in duurzame bedrijfsvoering. Dat draagt ook bij aan de wens om op de Waddeneilanden uiteindelijk geheel zonder CO2-uitstoot te kunnen bezorgen.”

Wat betreft de verdiensten van de post- dan wel krantenbezorgers is PostNL minder duidelijk. “Er zijn nog geen afspraken gemaakt over de verdiensten van de bezorgers op Ameland, dus daar kunnen we nu nog geen uitspraken over doen.”

De krantenbezorgers springen nu voor een redelijke vergoeding op hun fiets. Het ziet ernaar uit dat met de voorgestelde veranderingen in de bezorgorganisatie die beloning substantieel daalt. De eerste Amelander krantenbezorger laat al weten er de brui aan te geven als hij voor minder dan nu de abonnees bij langs moet.

De Jong van PostNL: “Op Schiermonnikoog en Vlieland werken we al op deze manier. We bekijken nu hoe we dit ook op de andere Waddeneilanden kunnen invoeren.” De evaluaties van die eilanden moeten nog komen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *