Kranslegging kinderen Kardinaal de Jongschool

NES – Op donderdag 18 april leggen de kinderen van groep 6 en 7 van de Kardinaal de Jongschool een krans bij het beeld van de kardinaal naar wie hun school genoemd is. Het beeld staat aan de Kardinaal de Jongweg, middenin Nes. De kranslegging is rond 13:20 uur.

Het is in 2019 voor de 14e keer dat de leerlingen van de groepen 6 en 7 van de basisschool in Nes een bloemenkrans leggen bij het bronzen standbeeld. De school organiseert de kranslegging in het kader van 'Adopteer een monument', een initiatief van Nationaal Comité 4 en 5 mei om leerlingen bij de lokale oorlogsgeschiedenis te betrekken. De kranslegging maakt onderdeel uit van de 4 en 5 mei plechtigheden. De kinderen krijgen op school les over de nationale en lokale geschiedenis. Het project Adopteer een Monument biedt de kinderen de kans om zich te verbinden met de nationale geschiedenis, waarvan ze sporen tegenkomen in hun eigen omgeving. De adoptie van het monument is voor één jaar. De Kardinaal de Jongschool organiseert de kranslegging elk jaar opnieuw voor een nieuwe groep kinderen, in 2019 voor de 14e keer. 

Bij deze adoptie schenkt de school veel aandacht aan de rituelen die bij het herdenken passen. De kinderen nemen actief deel aan een de herdenking bij 'hun' monument. Tevens wordt er in de groepen 6, 7 en 8 stilgestaan bij de verhalen van de Tweede Wereldoorlog, Anne Frank en natuurlijk Kardinaal de Jong van Ameland.

De Koningin Wilhelminaschool in Hollum heeft het oorlogsmonument bij de Hervormde Kerk in Hollum geadopteerd. Daar vindt de plaatselijke herdenking plaats op 4 mei en daarom legt de school geen krans. Wel bezoekt de school met de groepen 5 t/m 8 rond 3 juni het monument om stil te staan bij het einde van de oorlog op Ameland.

het beeld staat ook in de WebApp Ameland Actueel, te downloaden als ameland-actueel.nl in de rubriek Locaties > Cultuur & Kunst & Recreatie > Beeld & Monument > 20. Kardinaal de Jong

lees hier meer over Kardinaal de Jong – IJzeren Jan van Ameland

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *