Amelander basisscholen starten Plusklas

NES – Op woensdag 10 april 2019 starten de gezamenlijke basisscholen op Ameland met een Plusklas. De klas voor slimme, meer- of hoogbegaafde leerlingen is een samenwerking tussen de Koningin Wilhelminaschool in Hollum, de Kardinaal de Jongschool in Nes, ‘t Ienster in Ballum en De Schakel in Hollum.

Alle basisscholen op het eiland willen in het kader van passend onderwijs dat elke leerling optimaal gebruik kan maken van de onderwijsvoorziening en alle ondersteuning krijgt die de scholen in huis hebben. Gezien de omvang van de vier eilandscholen lukt dat niet alleen. Door samen te werken kunnen de Amelander basisscholen de slimme kinderen de Plusklas aanbieden.

Kinderen die meer- of hoogbegaafd zijn hebben een ander denkniveau en komen in de klas niet altijd tot hun recht. Dat vinden de onderwijzers op het eiland jammer, omdat het op de lange termijn kan leiden tot onderpresteren, faalangst of verminderd plezier in school. Het doel van de Plusklas op Ameland is om deze leerlingen iets extra’s te bieden en in te spelen op hun onderwijsbehoeften.

In de Plusklas kunnen vijf tot tien slimme leerlingen van groep 5 tot en met 8 van alle basisscholen hun leerstof verdiepen en verrijken. Er wordt vanaf 10 april op woensdagochtend, onder leiding van leerkracht Johann Janssen, op De Schakel in Hollum gewerkt aan onder andere hoe je kunt leren, kritisch en creatief kunt denken, hoe je kunt plannen en onderbouwde keuzes kunt maken. Ook is er aandacht voor samenwerken en filosoferen. Het houdt bij de woensdagochtend niet op, ook op de eigen school kan de leerling verder werken aan het project.

De ouders en leerkrachten van de Plusklas-leerlingen worden actief betrokken bij de leerdoelen en de begeleiding. Voor de komende vier jaar hebben de scholen en gemeente Ameland geld vrij kunnen maken voor het opstarten en inbedden van een Plusklas op Ameland. Er zal in opdracht van de scholen regelmatig bekeken worden of de Plusklas-leerlingen goed gebruikmaken van de aangeboden extra’s en of de leerlingen met meer plezier naar school gaan.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *