Koudegolf over Nederland

WAGENINGEN – Een koudegolf komt er waarschijnlijk toch, potentieel zelfs de langdurigste in een halve eeuw tijd. Gooide vorige week bewolking nog roet in het eten, de komende nachten lijkt het alsnog op te klaren. En tijdens die opklaringen kan het gemakkelijk 10 tot 15 graden vriezen.

Een koudegolf is een periode van tenminste 5 aaneengesloten dagen in landelijk hoofdstation De Bilt met temperaturen onder nul, waarvan in ieder geval 3 met een minimumtemperatuur onder -10 graden. Sinds vorige week maandag vriest het er nu al dag en nacht. Vorige week vroor het daarbij in de nacht naar woensdag toe al een keer streng.

De komende dagen verwacht MeteoConsult geleidelijk meer opklaringen. Met een verder afnemende wind kan het boven het sneeuwdek op plekken met opklaringen zeer snel afkoelen met als gevolg strenge tot zeer strenge vorst. Een avond en een nacht met strenge vorst in landelijk hoofdstation De Bilt zijn  voldoende om voor twee etmalen een minimumtemperatuur onder -10 graden te noteren. De kans op een officiële koudegolf is dus zeer groot geworden.

Wanneer vervolgens ook zaterdag de temperatuur het hele etmaal onder nul blijft (dat zou voor de dertiende dag op rij zijn), zou dat zelfs de langste koudegolf in 50 jaar tijd betekenen. In de winter van 1962/1963 vond er een koudegolf plaats met een duur van 13 dagen. Een potentiële evenaring van die koudegolf is dus mogelijk.

Bron: MeteoConsult

>>> lees hier over de Elfstedentocht 1963 – Reinier Paping

>>> lees hier over Wintersport op Ameland

Koopplein Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *