Koraalrif boven Ameland

AMSTERDAM – Ooit lagen er koraalriffen van tientallen kilometers lang voor de kust van Nederland. Dat toont de Utrechtse geoloog Henk Kombrink aan in zijn proefschrift, waarop hij later deze maand promoveert. De restanten liggen circa vijf kilometer diep in de Nederlandse bodem in de vorm van carbonaatplatformen, ontdekte Kombrink.

De platformen zijn opgebouwd uit kalk dat meestal afkomstig is van koraalriffen en de overblijfselen van de organismen die daar leefden. Riffen zijn meestal te vinden aan de randen van carbonaatplatformen.
De Hollandse koraalriffen ontstonden tijdens het Carboon ongeveer 350 miljoen jaar geleden, toen Nederland nog op de evenaar lag. De riffen liggen begraven in de huidige provincies Groningen en Friesland. Ook iets ten noorden van Ameland is een carbonaaplatform aangetroffen.

De promovendus van de Universiteit van Utrecht deed zijn ontdekking met behulp van digitale doorsnedes van de bodem. Dit beeld van de ondergrond werd gegenereerd door seismisch onderzoek, waarbij door de weerkaatsing van trillingen een beeld van onderliggende aardlagen wordt verkregen.
Voor geologen wordt het nog een hele klus om de Nederlandse koraalriffen te onderzoeken, de plateau’s liggen op ongeveer vijf kilometer diepte.
Bron: Volkskrant

Zie ook Riffen in Nederlandse ondergrond

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *