Koning bezoekt Ameland

BALLUM – Zijne Majesteit de Koning was woensdag 27 maart op Ameland en bezocht het zonnepark in Ballum, de juttersschuur van Harmen Wijnberg in Hollum en Klein Vaarwater in Buren. De Koning kwam van Terschelling waar hij ook drie initiatieven bezocht die zich kenmerken door duurzame en sociaal-maatschappelijke betrokkenheid. Het werkbezoek was in het kader van Samen Doen.

Zonnepark

Op Ameland bezocht Koning Willem-Alexander, begeleid door burgemeester Gerard van Klaveren, als eerste Zonnepark Ameland. Hij sprak met Johan Kiewiet van Amelander Energie Coöperatie (AEC) en wethouder Theo Faber over het initiatief van de AEC, energiebedrijf Eneco en de gemeente Ameland en hoorde hoe 23.000 panelen op jaarbasis genoeg elektriciteit voor alle Amelander huishoudens produceren.

Juttersschuur

In Hollum werd vervolgens een bezoek gebracht aan de juttersschuur van Harmen Wijnberg, lid van Juttersvereniging Ameland. De vereniging telt zo’n 300 leden en is in 1991 opgericht. Sinds jaar en dag zijn de jutters op het eiland betrokken bij het schoonhouden van het Amelandse strand. In de schuur bekeek de Koning enkele vondsten en sprak hij met Richard Kiewiet, Pieter Jan Borsch en Siprian de Jong over de recente ervaringen na het overboord slaan van de containers van het schip MSC Zoë. In de nasleep van dit incident mobiliseerden de jutters mensen en materieel en werkten zij intensief samen met de gemeente en de hulpdiensten.

Catshuis

Richard Kiewiet legde de Koning uit dat je in tijden van rampen de kracht van een hechte gemeenschap leert kennen. De Fryske Gea opzichter benoemde fijntjes hoe goed de organisatie lokaal verliep, die eerste dagen na de ramp. Terwijl de overheid nog lag te slapen, zei Kiewiet, werd er van alles georganiseerd. Het was een genot om te zien, hield hij de Koning voor, hoe het spel gespeeld werd en hoe het 'Catshuis in Ballum' de rol van scheidsrechter oppikte. Kiewiet stipte ook het gevaar van de vaarroute dicht onder de kust aan. De grote schepen moeten hoger gaan varen, legde hij uit. Kiewiet: "Er moeten internationaal harde noten worden gekraakt." Dat kun je niet alleen, vulde de Koning aan. Dan heb je zelfs niet genoeg aan een gemeentelijk Catshuis, stelde hij met een knipoog.

Schoenen en leggings

Siprian de Jong, bedrijfsleider gemeentelijke buitendienst, beschreef hoeveel schoenen er op het strand lagen, die eerste dagen en hoeveel vrijwilligers mee hielpen. De Jong legde de Koning uit waar die vrijwilligers allemaal vandaan kwamen, dat het vakantietijd was en dat behalve veel eilanders ook veel gasten meehielpen om hun geliefde eiland schoon te maken. Pieter Jan Borsch, voorzitter van de Juttersvereniging, beschreef wat hij aantrof aan truien, bodywarmers, schoenen en leggings. Of hij er zelf ook iets aan had overgehouden, wilde de Koning weten. En dat had Borsch, een bodywarmer en een trui. De leggings had hij weggeven, want het waren damesmaten. Bij het verlaten van de juttersschuur kreeg Koning Willem-Alexander nog een bitterbal aangeboden door Danny Wijnberg van Wad'n Keuken. Een verrukkelijke bal met rundvlees van Hereford koeien. De Koning heeft zelf ook Hereford koeien, vertelde hij, in Argentinië, en zocht een foto op zijn telefoon op om ze te laten zien. Zie de foto hiernaast, die Jantina Scheltema van dat moment maakte.

Klein Vaarwater

Tenslotte bezocht Koning Willem-Alexander de coöperatieve vereniging Vakantiepark Klein Vaarwater in Buren. Deze coöperatie is ongeveer 70 jaar geleden ontstaan uit een samenwerking van agrarische bedrijven die zich met hun nevenactiviteiten richten op toerisme. Theo de Jong, voorzitter Coöperatie Klein Vaarwater, vertelde onder de koffie over de geschiedenis van het park. De huidige coöperatie telt 108 leden en beheert een gebied van 45 hectare met een breed aanbod aan accommodaties. Directeur Jaap Wouters van het vakantiepark vertelde over de ambitie om binnen tien jaar energieneutraal te zijn. Momenteel werkt Klein Vaarwater samen met andere partijen aan een warmtenet, dat in de toekomst een belangrijke rol kan spelen bij de verduurzaming van het hele eiland. Roel van de Pas, Chief Commercial Officer Nedstack en Paul Kieft, Business Development Manager – Energy Transition Team NAM, vertelden daarover bij een billboard. “Succes ermee,” zei de Koning tot slot. “Hopelijk staan we een volgende keer niet tegen zo’n bord aan te kijken.”

Vrij- en Erfheer

Het werkbezoek stond geheel in het teken van burgerinitiatieven en coöperaties. Dat de Koning Vrij- en Erfheer van Ameland is kwam niet aan de orde. Ook bezocht hij niet het grote schilderij van zijn familie, dat in het gemeentehuis hangt en waar hijzelf als jonge knaap op staat. Na Klein Vaarwater ging de stoet linea recta naar het vliegveld, waar de grote witte helikopter klaarstond. Daar zwaaide burgemeester Van Klaveren de Koning uit. Van Klaveren was een tevreden man. Het was een goed bezoek geweest, in een goede sfeer, met af en toe een kwinkslag en grap en ook met interesse en vragen van de Koning. 

Terschelling

Woensdagochtend bezocht Koning Willem-Alexander op Terschelling Reddingstation Paal 8 van de KNRM dat volledig wordt bemand door vrijwilligers. Het station won dit jaar een internationale prijs, de IMRF-award, vanwege twee reddingsacties onder extreem barre omstandigheden. De Koning kreeg een rondleiding over het terrein en bekeek de open reddingboot ‘Frans Hogewind’. Aansluitend sprak hij met vrijwilligers en vertegenwoordigers van twee andere maritieme organisaties die op Terschelling actief zijn, De Buul en Stichting Museumreddingboot Terschelling. De Buul, opgericht in 1587, is het oudste zeemanscollege in Nederland en gericht op sociale zekerheid van zeevarenden. Stichting Museumreddingboot Terschelling is in 2003 opgericht om voormalige reddingboten aan te kopen en te restaureren.

Vervolgens bezocht de Koning de Wierschuur in Oosterend. In de Wierschuur, tegenwoordig in gebruik als kampeerboerderij, sprak hij met vrijwilligers van ‘De Buren van Oosterend’ en Stichting Natuurlijk Oosterend. Elk dorp van Oost-Terschelling heeft een eigen bestuur onder de naam ‘De Buren’ dat probeert problemen in het dorp op te lossen. Zakelijke kwesties worden behandeld tijdens de vergadering ‘Mantsjebier’ en andere problemen tijdens het ‘Burebier’. De Stichting Natuurlijk Oosterend Terschelling houdt zich bezig met het behoud van het unieke karakter van Oosterend en richt zich daarbij op duurzaamheid, kleinschaligheid en natuur.

Op de Tigerstelling werd Koning Willem-Alexander rondgeleid en sprak hij met initiatiefnemers en vrijwilligers van Stichting Bunkerbehoud Terschelling. Deze stichting is in 2014 opgericht om de bunkers van de Tigerstelling, een deel van het erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog, te herstellen. Zo’n zestig vrijwilligers van 8 tot 80 jaar, werken wekelijks aan het verder uitgraven van de bunkers, herstelwerk aan gebouwen en het geven van rondleidingen. Vier bunkers hebben inmiddels een museale functie.

Collectieve burgerinitiatieven en coöperaties

Nederland kent steeds meer collectieve burgerinitiatieven en coöperaties. Ze worden voor en door bewoners opgezet, leveren een bijdrage aan het behoud van leefbaarheid van de eigen (leef)omgeving en bestrijken verschillende onderwerpen zoals energie, groen, duurzaamheid, zorg, welzijn, leefbaarheid en cultuur. De initiatieven starten veelal vanuit sociaal-maatschappelijke betrokkenheid en eigen behoefte aan verbetering met oog voor de lange termijn. In een serie werkbezoeken schenkt de Koning aandacht aan dergelijke initiatieven. De Koning bezocht in 2018 Hilvarenbeek, Amsterdam, Kloosterburen, Wageningen en in 2019 Lieshout en Lierop.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18167

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *