KNRM 190 jaar

BALLUM – De KNRM bestaat 190 jaar. Dinsdag 11 november was de officiële dag van de verjaardag. De mijlpaal werd bereikt dankzij twee eeuwen vrijwilligersinzet, gesteund door vrijwillige bijdragen van donateurs.

Van een klein initiatief is de KNRM uitgegroeid tot een professionele organisatie, die 24 uur per dag inzetbaar is. Met 1.300 vrijwilligers op 45 reddingstations en 75 reddingboten is de KNRM de belangrijkste partner voor de Kustwacht als het gaat om Search and Rescue. De rijke historie van de KNRM heeft de organisatie gebracht waar zij nu staat: een zelfstandige hulpverleningsorganisatie ten diensten van ieder die daar een beroep op wil of moet doen.

Op Ameland werd er op een feestelijke manier stilgestaan bij het 190-jarig bestaan van de KNRM.

Reddingstations Ameland; Ballumerbocht en Nes

Van sloep tot zelfrichtende motorreddingsboot 

Vrijwel direct na de oprichting van de Redding Maatschappij op 11 november 1824 kreeg Ameland de beschikking over een open, onzinkbare Groenlandse sloep. Deze roeireddingboot werd in een loods in Nes gestald. De boot verrichtte op 6 februari 1825 haar eerste succesvolle redding. Zeven bemanningsleden van de Britse brik Ann of Sutherland werden door de redders aan land gezet. Vele heldhaftige reddingsacties volgden, al moet gezegd worden dat in de eerste jaren van het reddingswezen op Ameland het jutten nog altijd de prioriteit had boven het redden.

Vanaf 1937 kreeg het eiland de beschikking over een motorstrand reddingboot de Abraham Fock. Tot 1988 werd deze reddingboot op het strand vanaf een bootwagen gelanceerd met behulp van paarden. Vanaf 1988 is er een motorreddingboot en is de lancering met paarden een toeristische attractie. Ameland was het enige reddingstation in West-Europa waar dit tot het eind van de motorsloep met behulp van paarden gebeurde.

Op 14 augustus 1979 ging het mis en werden de paarden in een diep zwin gesleurd. Ze zijn in de duinen bij het Suudwest in Hollum begraven, naast de overgang waar de reddingboot over het duin naar het strand getrokken werd. Hoewel overwogen werd om de paarden door een waterbestendige tractor te vervangen, is besloten nieuwe paarden op te leiden en de paarden attractie te handhaven.

De zeer modern uitgeruste en zelfrichtende reddingboot Anna Margaretha is het huidige paradepaardje van het KNRM reddingstation in de Ballumerbocht.

De Anna Margaretha is de zesde reddingboot van het Arie Visser type. Eerder werden de reddingstations West-Terschelling, Schiermonnikoog, Breskens, Noordland-Burghsluis en IJmuiden met een Arie Visser-boot uitgerust.

De Anna Margaretha werd gebouwd door de werf Aluboot in Hindeloopen. Het schip heeft een aluminium romp en opbouw. De opblaasbare rubberrand (de zogenaamde tube) geeft de reddingboot extra drijfvermogen en stabiliteit. De boot is met zijn 18,8 meter lengte de grootste reddingboot van een dergelijk type rigid inflatable boat (RIB) in de wereld.

Vanaf 5 juni 2004, de dag dat ze op station is gekomen, heeft de Anna Margaretha de volgende acties op haar naam staan:

  • In totaal 1241 patiënten vervoerd naar de vaste wal
  • 165 maal uitgevaren voor reddingsacties

De RIB Maria Hofker, gestationeerd in Nes, heeft in totaal 148 reddingacties op haar naam staan.

⇒ lees hier meer over Ameland en de reddingboot, ondermeer over het avontuur met de Anna Margaretha

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18169

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *