Klimaatbuffer Zuidwest Ameland bijna af

Bol.comHOLLUM – De voorbereidingen voor de derde en laatste maatregel in het experiment ‘Natuurlijke klimaatbuffers’ op Zuidwest Ameland zijn begonnen. Acht natuur- en overheidsorganisaties willen in de kwelder De Feugelpôlle een mosselbank tot ontwikkeling brengen. Onderzocht wordt of dit samen met eerder genomen maatregelen een natuurlijke klimaatbuffer kan vormen tegen de  verdere afslag van de kwelder. De uitvoering staat gepland in september 2013.

Als gevolg van stroming en golfafslag  neemt De Feugelpôlle al jaren in omvang af. Dit komt door de natuurlijke dynamiek onder andere door  steeds veranderende geulen en kwelders. De Feugelpôlle aan de zuidwestkust van Ameland, is de  broedplaats van de op één na grootste kolonie grote sterns in West-Europa. De kwelder  heeft daarmee niet alleen een betekenis in het dynamisch kustbeheer, maar bovendien ook een hoge natuurwaarde. En het unieke waddenpanorama op deze plaats is ook van belang voor het toerisme. Kortom een mooi voorbeeld van een klimaatbuffer. Om ervaring op te doen met natuurlijke klimaatbuffers zijn acht partijen -Staatsbosbeheer, Wetterskip Fryslân, Ministerie van I&M, Rijkswaterstaat, gemeente Ameland, programma Rijke Waddenzee, de Waddenvereniging en de vogelwacht Hollum-Ballum- het praktijkexperiment  ‘Klimaatbuffer Zuidwest Ameland’ gestart.

Korven

Bij het derde en laatste deelexperiment van dit project willen de partijen korven, gevuld met schelpen in het verlengde van een stortstenendam plaatsen. De inhoud van de korven bestaat uit (dode) oesterschelpen. Met het experiment wordt onderzocht of op deze plek een natuurlijke mosselbank kan ontstaan, die door een natuurlijke groei  helpt om de Feugelpôlle  kans te geven zich als broedgebied voor de sterns verder te ontwikkelen.

Indrukwekkend

Het experiment met de mosselbank volgt op twee maatregelen die in 2012 zijn uitgevoerd. De eerste maatregel betrof het aanbrengen van een  kleidam met kleischelpenlaag aan de voet van de Feugelpôlle. De tweede maatregel was het plaatsen van rijshoutendammen. De twee eerste maatregelen uit dit experiment lieten zien dat de invloed van de stroming aan de zuidwestkust van Ameland indrukwekkend is. Zo is een flink deel van de duizenden kilo’s kleischelpen tientallen meters verplaatst naar het oosten, maar lijkt de Feugelpôlle als broedgebied toch gered. Nu gaat de zoektocht verder om de natuur te helpen in de verdere ontwikkeling van de Feugelpôlle als natuurlijke klimaatbuffer. En ditmaal met behulp van de ontwikkeling van een mosselbank.

Zetje geven

Met de uitvoering van de experimentele mosselbank hopen de betrokken partijen aanvullende kennis op te doen over de combinatie van dynamisch kustbeheer, natuurontwikkeling en recreatieve beleving. De klimaatbuffers waarmee geëxperimenteerd wordt, moeten de natuur vooral zelf haar werk laten doen. Eigenlijk is de vraag die de projectgroep steeds voor ogen houdt: Hoe kunnen we de natuur een zetje geven en haar zelf het werk laten doen? De kennis die hiermee wordt opgebouwd is vervolgens bruikbaar in andere delen van ons prachtige waddengebied. 

>>> lees hier meer over de Feugelpôlle en de klimaatbufer

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18169

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *