Kinderen en Kielstra openen ‘Op avontuur op Ameland’

NES – Het heemkundeproject Op Avontuur op Ameland gaat van start. Op 1 september 2017 is de officiële lancering. Kinderen van de groepen 5 tot en met 8 van de basisscholen gaan op waddentocht met robbenboot Ameland en trappen met hun voeten in het slik het heemkundeproject af. Gedeputeerde Klaas Kielstra is er als provinciale hotemetoot bij aanwezig. 'Op Avontuur op Ameland' kan niet anders beginnen dan met een avontuur. In dit geval op het wad, dat een onderdeel van het project is.

Op avontuur

In september 2016 maakten leerkrachten van de Amelander scholen voor het eerst kennis met het heemkundeproject ‘Op avontuur op Ameland’. Het project is een initiatief van Joke Mosterman en Peter Kienstra in samenwerking met Stichting Amelander Musea en de Amelander scholen. Het doel van het project is de Amelander scholieren meer over hun omgeving te laten leren door tien themamiddagen in een schooljaar te organiseren. In het schooljaar 2016 – 2017 werden enkele proefprojecten uitgevoerd.

Joke en Peter

Joke Mosterman en Peter Kienstra hebben vijf jaar aan dit project gewerkt. Achter iedere boom begint weer een nieuw avontuur, zeggen de inititiatiefnemers. “Ameland heeft de kinderen veel moois te bieden, het is een schateiland waar de spannendste avonturen voor kinderen klaarliggen”.

Opa Sippelaar

De basis voor deze Ameland-lessen is de verhaallijn van de tweeling Tim en Tamara. Deze kinderen komen van de wal. Onder leiding van een echte Amelander jutter gaan ze op avontuur. Deze oudere man, die ze al snel ‘opa Sippelaar’ noemen, vertelt ze de mooiste verhalen en samen ontdekken ze alles over dit spannende eiland. Van oost naar west, van de Kooi tot Hollum, van zeehond tot rode bosmier, van Ritskemoai tot Hidde Kat, van vroeger tot nu en van de lente tot en met de winter.

Website

Het project kent een website die opavontuuropameland.nl heet. Hij is te vinden op de Links-pagina.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *