Kinderen De Schakel schrijven gemeenteraad

BALLUM – Kinderen van de groepen 6, 7 en 8 van OBS De Schakel in Hollum hebben een brief geschreven aan de Amelander gemeenteraad. De brief werd maandagavond tijdens de raadsvergadering behandeld. De leerlingen pleiten voor de aanleg van een pumptrackbaan, een aaneengesloten circuit met bulten en kombochten, die elkaar ritmisch opvolgen; een kruising tussen een BMX-baan en een skatepark. "Er wordt weinig gebruik gemaakt van de skatebaan in Hollum", schrijven ze. Die skatebaan is aangelegd naast de golfbaan. De kinderen willen daar veel liever een pumptrackbaan. Dat is geschikt voor kleine kinderen, die dan een setje in de rug nodig hebben en voor grote kinderen, die zelfstandig over het parcours kunnen gaan. "Alles wat maar wielen heeft kan worden gebruikt", schrijven de groepers 6, 7 en 8. Fietsen, steps, skeelers en skateboards, het kan er allemaal overheen. "De kinderen genieten en zijn aan het buitenspelen", besluiten ze hun brief. En buitenspelen is heel belangrijk, zetten ze hun argumenten kracht bij.

Burgemeester Leo Pieter Stoel had al een gesprek met de hele klas achter de rug en hij zette ze op het spoor een brief te schrijven aan gemeenteraad. De burgemeester met onderwijs in portefeuille steekt zo meteen in op een leerzame les maatschappijleer. De kinderen leren nu hoe een gemeentebestuur eigenlijk werkt. Wie moet je benaderen, als je zoiets wilt? Waarop wordt zo'n plan beoordeeld? De kinderen leren dat er een redelijke verhouding moet zijn tussen wie er allemaal gebruik van gaan maken en de kosten die zo'n baan met zich meebrengt. Daar doet het college ondertussen onderzoek naar. 

De gemeenteraad is over het geheel positief. "Een prachtig staaltje burgerinitiatief," zegt Dirk Metz van AmelandEén. Jeroen de Jong van CDA vindt het plan ook mooi, maar hij wil eerst weten wat zoiets kost. Han van Heerde van Ameland'82 oppert dat er misschien wel op meer plekken op het eiland behoefte is aan zo'n voorziening of dat bestaande skatebanen worden opgepimpt. Dennis Engels van Algemeen Belang Ameland geeft de briefschrijvers een dik compliment. Hij ziet ook dat de skatebaan die er ligt weinig uitdaging biedt. Op MadNes hebben de kinderen al kennis kunnen maken met een pumptrackbaan. Engels: "Het is iets anders dan voetbal." Irma Marinuis van Sociale Fractie Ameland is ook enthousiast. "Het is een hartstikke leuk initiatief." Nu iedereen van de raad positief is kan het haast niet anders dan dat er werk van wordt gemaakt, concludeert zij. Het college komt na onderzoek op de zaak terug. Dan kunnen de raadsleden er weer wat over zeggen en uiteindelijk besluiten.

De kinderen van De Schakel krijgen eerst nog de kans hun plan te presenteren aan de gemeenteraad. Dan kunnen ze hun argumenten nog duidelijker naar voren brengen en vragen van de raadsleden beantwoorden. Wanneer en hoe de presentatie plaatsvindt moet nog met de school worden afgesproken. De raadsleden zijn er, zeggen ze, heel nieuwsgierig naar.

⇒ Eerder deze maand hielden de kinderen verkiezingen op de school en leerden ze over democratie

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *