Verkiezingen op De Schakel

HOLLUM – Rijen kiezers stonden woensdag 17 maart voor het stembureau in de basisschool ‘e Schakel in Hollum. Het waren niet de doorsnee-kiezers die een plaatsje in de rij hadden bemachtigd, maar leerlingen en leerkrachten van de basisschool die konden kiezen op een aantal alternatieve politieke partijen die ontstaan waren vanuit de dagelijkse schoolpraktijk van de bovenbouw.

Vanuit het gemis van een een uitdagende pumptrackbaan – een pumptrackbaan is aaneengesloten circuit met bulten en kombochten, die elkaar ritmisch opvolgen; een kruising tussen een BMX-baan en een skatepark – had Ivan, een van de leerlingen van de bovenbouw, een brief geschreven aan burgemeester Leo Pieter Stoel. In een online gesprek heeft de burgemeester geadviseerd om ook andere organisaties te benaderen om het idee, een pumptrackbaan, te mogen presenteren. Leerpunten zoals democratie, de grondwet, het kiesrecht, waarom stemmen belangrijk is, dat elke stem telt, waar verkiezingen eigenlijk over gaan, hoe verkiezingen in andere landen gaan en dat we dus zelf invloed kunnen hebben op wat er in ons dorp gebeurt als we dit op de juiste manier aanpakken zijn voorbij gekomen kwamen aan de orde.

Op de landelijke verkiezingsdag kwamen de leerpunten wederom voorbij. In de bovenbouw zetten de leerlingen politieke partijen op. Iedere partij kreeg de opdracht om een verkiezingsprogramma te bedenken. Door de zes partijen werden digitale campagnes gevoerd en verkiezingsposters gemaakt. Die werden op de achterkant van het bord geplakt waar de officiële posters hangen. Alle leerlingen van de groepen 3 t/m 8 mochten deze dag hun stem uitbrengen op een partij waar ze zich mee verbonden voelden.

De winnaar van deze verkiezingen is geworden:

Lijst 4 PTDDM Partij tegen de dierenmishandeling

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *