Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Kauw is terug in het dorp
HOLLUM – De kauw is weer terug in het dorp. De vogel komt op alle Waddeneilanden voor, maar het meest op Ameland en Schiermonnikoog. Hij overwintert ook op de eilanden. Kauwen zijn intelligente maar ook rumoerige en brutale vogels die zich goed aan menselijke omgeving hebben aangepast. De vogels kunnen behoorlijke overlast veroorzaken en dat doen ze ook in de dorpen op Ameland. Ze zijn vooral in Hollum en Nes te vinden en in mindere mate in Ballum en Buren.
De kauw is een beschermde inheemse diersoort en ook het nest van de kauw is beschermd. Verjagen of bestrijden van kauwen kan zomaar niet, het is specialistisch werk.
De kauw is een standvogel, donkergrijs met een lichtgrijze zijhals en achterhoofd. Een volwassen kauw is 30 tot 34 cm groot.
Het is een holenbroeder die nestelt in boomholten, konijnenholen in de duinen, schoorstenen, luchtkanalen, nestkasten en rotsspleten. Hij broedt in losvaste kolonies in zowel landelijke als stedelijke omgeving. Het vrouwtje legt per jaar vier tot vijf eieren, die na ongeveer 16 dagen uitkomen. De jongen vliegen na een maand uit. De kauw is een alleseter; hij eet wormen, slakken, insecten, vruchten, graan, voedselresten en eieren en jongen van kleinere vogels. Kauwen leven in groepen en hebben een gezamenlijke slaapplaats.
De zwarte vogels kunnen veel overlast veroorzaken zoals het vernielen van gazons en sportvelden doordat ze op zoek gaan naar insectenlarven. Ook geven ze vraat-, pik- en krabschade aan ingezaaide en gekiemde gewassen. Ze houden ook van fruit en graan.
Daarnaast is het een erg rumoerige vogel. In de buurt van rust- en slaapplaatsen van kauwen zorgen ze voor geluidsoverlast. Ook verstoppen ze schoorstenen, rook- en ventilatiekanalen door nestmateriaal, pikken ze rieten daken kapot en brengen ze schade toe aan materialen door speelgedrag.
Zonder ontheffing mogen hinder- of schadetoebrengende kauwen niet geweerd worden.
Landelijk is de kauw als broedvogel sinds 1990 gelijk gebleven en over de laatste 10 jaar in aantal toegenomen.