Kamerleden in gesprek met Amelander ondernemers

BALLUM – De ondernemersorganisaties van Ameland spraken vandaag opnieuw met Tweede Kamerleden Aukje de Vries en Thierry Aartsen (VVD). In mei van dit jaar vond ook al een virtueel werkbezoek van de parlementariërs plaats.

Destijds stonden we nog aan het begin van de coronacrisis, inmiddels is er een tweede lockdown. De ondernemersorganisaties hebben de Kamerleden bijgepraat over de impact van het virus en de maatregelen in de eilander situatie sinds het vorige ‘bezoek’ afgelopen mei. Uit het gesprek wordt duidelijk dat nagenoeg alle branches te lijden hebben onder het virus en de maatregelen. Wat het verblijfstoerisme betreft zagen de Waddeneilanden rondom de zomermaanden een relatief goede bezetting door de toenemende vraag naar binnenlandse vakanties. Dit gaf sommige bedrijven de kans om de verliezen van het voorjaar enigszins terug te dringen. Echter, door de verscherping van de maatregelen vanaf oktober, is een lange en zware winterperiode alweer vroeg ingevallen.

Het zwaarst getroffen zijn bedrijven die afhankelijk zijn van de groepenmarkt; zij hebben nagenoeg het hele jaar stilgestaan. De verwachting is dat groepsreizen ook pas weer als laatste op gang komen. 

De gemeente Ameland voert al sinds het begin van de coronacrisis op zeer regelmatige basis overleg met de ondernemersorganisaties. In deze overleggen zijn plannen gemaakt om de anderhalvemetersamenleving vorm te geven. Uitgangspunten hierbij waren steeds: (virus)veiligheid, gastvrijheid en leefbaarheid. “Er zijn in deze overleggen enorm veel zaken met elkaar gedeeld en afgestemd. Er blijft behoefte aan deze afstemming, dus het volgende overleg voor januari staat alweer gepland”, aldus wethouder Theo Faber.

Er is ook met de Kamerleden gedeeld dat er tot nu toe geen relatie is tussen toeristen en besmettingen onder Amelanders. Logischerwijs was dit in het voorjaar nog een grote angst onder eilanders. De Kamerleden hebben zich een goed beeld kunnen vormen van de impact van corona, specifiek in de eilandsituatie. Aartsen geeft aan dat er heel veel wordt gedaan aan financiële steunpakketten, maar dat het niet voor iedereen voldoende zal zijn.

Wethouder Faber en de ondernemersorganisaties bedanken de Kamerleden voor de aandacht die er vanuit hen wordt gegeven aan Ameland en de Waddeneilanden in deze crisis.

Bron Gemeente Ameland

Dossier Corona

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *