Kabels op Wad gesaboteerd

LEEUWARDEN – Elektriciteitskabels van Liander in de Waddenzee zijn voor een deel vernield. Dat meldt Omrop Fryslân vandaag. De kabels liggen van Holwerd naar Ameland, tegen het wantij aan. De sabotage vond twee maanden geleden al plaats. Er waren diverse mensen, ook op Ameland, op de hoogte van de vernieling, maar het kwam vandaag pas in de openbaarheid. Er zouden gaten in de kabels zijn geboord. Er is aangifte gedaan en de politie doet onderzoek.

De kabels zijn nodig voor de verduurzaming van Ameland en voor de elektrificatie van het NAM booreiland boven Ameland. De vernieling heeft nadelige consequenties voor de werkzaamheden, die voor het broedseizoen van 2022 klaar zouden zijn. De sabotage zorgt voor een kink in die kabel.

De kabels die in de Waddenzee gelegd worden zijn schaars en duur en de producent heeft ze niet op voorraad. Er zijn pas begin 2022 nieuwe kabels te verwachten en daardoor komen de werkzaamheden tegen de broedtijd aan.

Bij het leggen van nieuwe kabels neemt de aannemer maatregelen om herhaling van de sabotage te voorkomen.

lees hier het bericht op Omrop Fryslân – het filmpje hieronder is ook van Omrop Fryslân

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *