Kabel Noord ruist op de buis

DOKKUM – Alle televisies in Noordoost Friesland laten vandaag ruis zien.
Kabel Noord gaat namelijk de frequenties van alle "gewone" televisiezenders veranderen.
Het kabelbedrijf uit Dokkum doet dat omdat het steeds drukker wordt op de kabel. Zo hebben we analoge televisie, digitale televisie, radio, internet van drie providers en bellen via de kabel. Dat moet allemaal over die zelfde kabel. En dan komt er dit jaar nog een flink aantal zenders bij die in digitale HD (high definition)-kwaliteit uitzenden. "We geven Nederland 1, 2 en 3 in HD al door en we verwachten SBS6, Net 5 en Veronica, maar ook de RTL zenders, België Eén en BBC in HD. Omdat er al veel mensen zijn met een HD televisie in huis, wordt het tijd dat er ook uitzendingen komen in HD. Maar dit alles vraagt erg veel extra ruimte op het kabelnetwerk. Ook houden we er rekening mee dat het aanbod van digitale diensten verder gaat toenemen. Kortom, we hebben ruimte nodig op de kabel,” zegt Kabel Noord. Vanwege het gebrek aan ruimte verdwijnt RTV Noord van de kabel. De Groningen TV zal op Ameland alleen nog met een digitale ontvanger te volgen zijn.

Dit betekent dat alle analoge televisiezenders op 20 oktober op een andere plaats staan en dat Amelander televisies ze niet meer kunnen vinden. Dat geldt ook voor video- en andere recorders die signaal van de kabel betrekken. De radiozenders blijven ongewijzigd, zodat de radio niet opnieuw ingesteld hoeft te worden. Ook de zenders van digitale televisie blijven op hun plek, zodat digitale kijkers geen problemen ondervinden. Op de analoge kanalen zal de televisie op 20 oktober echter sneeuw en ruis laten zien in plaats van beeld.

De zenders moeten opnieuw worden opgezocht en vastgelegd en de meeste televisies kunnen dat zelf. De televisie moet wel even de opdracht krijgen om dat te doen. Daar is de handleiding van de tv voor nodig. Wie de handleiding kwijt, vindt hem vast op www.gebruikershandleiding.com.

De wat oudere types televisie, doorgaans ouder dan tien jaar, kunnen soms niet zelf zoeken. Bij die toestellen moet zender voor zender worden opgezocht en vastgelegd.

Kabel Noord heeft een zenderkaart met de juiste frequenties. Deze is op Ameland huis aan huis bezorgd en staat ook op hun website.

>>>de website van Kabel Noord staat op de Links-pagina onder de K van Kabel

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *