Juni-record staat nu al te wankelen

WAGENINGEN – Eindhoven stevent af op de natste junimaand ooit gemeten. Het record is momenteel nog voor het jaar 1985 met bijna 150 millimeter. Het is nu pas 20 juni, maar Eindhoven heeft deze maand al meer dan 130 millimeter in de regenmeter gekregen. Volgens MeteoGroup ziet het er dus naar uit dat dit record misschien wel ruim verbroken gaat worden.

Extreme verschillen

De oorzaak van de vele regen was een hardnekkige drukverdeling in de atmosfeer. Bij IJsland lag de afgelopen weken telkens een hogedrukgebied en ten zuiden van ons land geregeld lagedrukgebieden, die met erg vochtige lucht gevuld waren. Dit veroorzaakte grote neerslagverschillen. Met tot nu toe een magere 29 millimeter in Den Helder was het in het noordwesten vrij droog deze maand, tegenover dus kletsnatte condities in het zuidoosten, die veel vaker in de vochtige lucht rond het lagedrukgebied terechtkwamen. De maand startte kletsnat met op woensdag 1 juni in de buurt van Asten en Deurne zelfs lokaal ongeveer 100 millimeter regen in twaalf uur tijd, wat daar tot enorme wateroverlast leidde.

Kletsnat 

In Eindhoven bevindt zich een officieel weerstation, waar al sinds het jaar 1951 metingen plaatsvinden. Vandaar dat Eindhoven een referentiepunt is, als we het over records hebben. Regio’s in het uiterste oosten van Brabant en het noordwesten van Limburg hebben echter nog meer regen ontvangen, al meer dan 160 millimeter. Dat zijn meer dan 16 emmers water per vierkante meter. Wat dat betreft gaat deze junimaand voor Zuidoost-Nederland sowieso als een extreem natte maand de boeken in.

Bron: MeteoGroup

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *