Jessie Ensing van De Swiete Loads: ‘Elk vuurtorentje wordt met de hand beschilderd’

Foto’s door: Denise Jans van dmjproduction

Wie op Ameland woont of recreëert, kan niet alleen genieten van de veelzijdige natuur, de gastvrijheid van de Amelanders en de heerlijke frisse lucht, maar ook van alle ambachtelijke en duurzame producten die op Ameland worden geproduceerd. Van alles wat vers uit de Noord- en Waddenzee komt, tot cranberry’s die geplukt worden in de duinen. De komende tijd zetten we het Amelander product en de mensen die het maken in het zonnetje.

Deze keer spraken we met Jessie Ensing, eigenaresse van Chocolaterie & Patisserie ‘De Swiete Loads Ameland’, waar zij samen met haar vriend Jelmer Douwsma allerlei heerlijke zoetigheden maakt.

Ik moest terug naar het eiland

Jessie woont al 22 jaar op Ameland en kan zich niet meer voorstellen dat ze op een andere plek zou wonen. ‘Voor school en studie ga je aan wal en ik heb het wel geprobeerd en dacht ook altijd dat het mij prima zou bevallen, maar na 2,5 jaar hield ik het in de stad wel voor gezien. Het was niks voor mij, ik moest terug naar het eiland.’ Samen met haar vriend Jelmer Douwsma, die uit Drachten komt, keert ze weer terug op Ameland, waar ze hun gezamenlijke passie voor koken, patisserie en chocolade volledig kunnen uitleven.

Van koksopleiding naar patisserie

Haar liefde voor het vak begon bij haar koksopleiding, maar al snel ontdekte ze dat haar hart bij patisserie lag. ‘Ik vond het leuker om met banket bezig te zijn. Ik heb een patisserie opleiding gedaan en liep stage bij het Michelin-ster restaurant van Landgoed Lauswolt. Daar kreeg ik de ruimte om veel te leren en te experimenteren, maar het eiland bleef trekken. De stad benauwde me.’ Uiteindelijk besluit ze om haar eigen onderneming te starten, op Ameland. ‘Ondernemen zit in het bloed, mijn ouders hebben ook nooit voor een baas gewerkt. Het was voor mij een logische stap.’
Het bemachtigen van een locatie kan best een uitdaging zijn op het eiland. Jessie en Jelmer beginnen hun bedrijf in eerste instantie dan ook vanuit huis. Maar daar ontstaat al snel ruimtegebrek, waardoor de loods die ze kunnen kopen aan de Fabrieksweg, naast andere ondernemende Amelanders zoals Danny Wijnberg van de Wad’n Keuken kroketten en Egbert van Wijnen van Egbert, zeer welkom is.

Alles met de hand, van begin tot eind

Bij De Swiete Loads wordt alles met de hand gemaakt. Van de bonbons tot de iconische vuurtorenchocolaatjes: elk stukje chocolade wordt gemaakt met de volledige aandacht en het vakmanschap van Jessie en Jelmer, die daarnaast ook als chef kok werkt bij StrAnders. ‘De vuurtorentjes zijn een van onze populairste producten. Elk torentje schilderen we met de hand met cacaoboter, dat is heel veel werk, maar het resultaat is ernaar. Als we 700 zakjes vullen dan zijn die in de zomermaanden binnen een maand weg.’
Ondanks de arbeidsintensiviteit blijven ze trouw aan hun ambachtelijke werkwijze. ‘We zijn nog te klein om met grote machines te werken, dus alles gaat met de hand. Dat is juist ook het mooie van dit werk.’
Omdat er geen fysieke winkel is, wordt de chocolade verkocht via de supermarkten en lokale ondernemers, zoals de Kaasboerderij waar Jessie ook nog twee dagen per week aan de slag is. Ook ligt er in veel van de vakantiehuisjes chocolade van De Swiete Loads klaar voor de gasten.
‘Maar de meeste lekkernijen worden verkocht op de Oranjeweg 13 in Hollum bij &Sing en Toon, het winkeltje en de ijssalon die gerund worden door mijn moeder en zus.’

Duindoorn bonbon: de smaak van Ameland

Een van de meest bijzondere producten van De Swiete Loads is de duindoorn bonbon, een eerbetoon aan de natuur van Ameland. Deze bonbon mag het etiket ‘Amelands Produkt’ dragen omdat hij gemaakt is met duindoorn, geplukt van het eiland.
‘Duindoorn is zuur en wrang, en dat combineren we met het zoet van karamel en de bitterheid van cacao. Daardoor krijg je uiteindelijk een hele verrassende smaakexplosie’, vertelt Jessie. De bonbon vertegenwoordigt het eilandgevoel en het plezier dat Jessie en Jelmer halen uit het experimenteren met lokale ingrediënten. ‘We hebben een heel breed assortiment, van repen chocolade tot nougat in vijf verschillende smaken en uiteraard de gevulde of ongevulde bonbons. Mijn eigen favoriet is de butterscotch bonbon.’

Vakmanschap en de kunst van chocolade maken

‘Chocolade maken is meer dan alleen smelten en in vormpjes gieten’, legt Jessie uit. ‘Het is echt een ambacht en er is vakmanschap voor nodig. Je moet zorgen dat de chocolade glanst, goed kraakt als je erin bijt, en dat de smaken in balans zijn. Dat is een heel proces dat tijd en aandacht kost. Eén bonbon kan al snel twee dagen werk zijn.’

Het plezier van iets moois maken

Jessie vindt het geweldig om producten te maken waar mensen blij van worden. ‘Of het nu gaat om onze chocolaatjes of een kindertaart voor een verjaardag, het mooiste is als je ziet hoe enthousiast mensen reageren. Vooral kinderen die precies weten wat ze willen en dan stralen als ze hun eigen taart zien, daar word ik zelf ook blij van.’

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 982

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *