Jan Oud krijgt gouden erespeld van Oorlogsgravenstichting

DEN HAAG – Jan Oud kreeg als dank voor zijn werk als Consul van de Oorlogsgravenstichting in de gemeente Ameland op woensdag 26 april een gouden erespeld opgespeld door Roel Broer, waarnemend algemeen directeur van de Oorlogsgravenstichting. De uitreiking vond plaats in aanwezigheid van burgemeester De Hoop van de gemeente Ameland.

Jan Oud en Hans Kuperus

Jan Oud neemt na 34 jaar afscheid als consul. In deze rol was hij sinds 1982 de lokale vertegenwoordiger van de Oorlogsgravenstichting in de gemeente Ameland en daarmee verantwoordelijk voor de in- en externe contacten met betrekking tot het onderhoud van de oorlogsgraven. Op Ameland liggen twee Nederlandse oorlogsslachtoffers en 69 geallieerde oorlogsslachtoffers begraven. Jan Oud wordt als consul opgevolgd door Hans Kuperus.

Oorlogsgraf

In bijna elke gemeente in Nederland bevindt zich wel een oorlogsgraf. De consuls spelen een belangrijke rol bij het beheer en onderhoud van deze graven. In heel Nederland ondersteunen ongeveer 355 consuls de Oorlogsgravenstichting bij de uitvoering van haar werkzaamheden. De consuls, die meestal in dienst zijn van een gemeente, worden officieel benoemd door de burgemeester.

Over de Oorlogsgravenstichting

De Oorlogsgravenstichting houdt de herinnering aan alle Nederlandse oorlogsslachtoffers levend bij huidige en toekomstige generaties. Dit doen wij door hun levensverhalen te verzamelen en te delen en het onderhouden van de 50.000 Nederlandse oorlogsgraven waar ook ter wereld.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *