Jan Brouwer ontvangt vindersloon

BALLUM  – Een oorkonde en een envelop met daarin 25 euro vindersloon, dat kreeg Jan Brouwer vandaag op het gemeentehuis. Wethouder Ellen Bruins Slot ontving de vinder van het eerste kievitsei van Ameland, schudde hem de hand en overhandigde het waardepapier en de envelop. Doorgaans is dat een kleine ceremonie tussen burgemeester en eisoeker, maar in dit geval was het de beurt aan de wethouder met natuur in portefeuille. Burgemeester Gerard van Klaveren is principieel tegen het rapen van kievitseieren en vindt ook het symbolisch in ontvangst nemen van het eerste ei onder dat principe vallen. Sinds 2015 weigert Van Klaveren het eerste kievitsei, vanwege de slechte weidevogelstand. Hij was toen burgemeester van Weststellingwerf.

Op vrijdag 8 maart om 16.35 uur vond Jan Brouwer (57) uit Buren het eerste kievitsei van het eiland. Brouwer vond het nestje met het eitje in een weiland langs de rondweg bij Nes. Ter plaatse werd het ei op versheid gecontroleerd door Pedro Kooiker, voorzitter van Vogelwacht Nes/ Buren. Brouwer vond drie keer eerder het eerste kievitsei van Ameland, in 1997, 1998 en in 1999. De eitjes vond hij toen later in de maand, op 16, 18 en 19 maart.

Sinds 2016 is er niet meer sprake van rapen van het kievitsei, maar van fotograferen en registreren van het eerste eitje. De eisoeker zoekt en als hij een nestje heeft gevonden begint de nazorg. Kievitseisoeke is een Friese en Amelander traditie.

lees hier wie wanneer het eerste kievitsei van Ameland vond

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *