Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Jacobskruis- en Duinkruiskruid
BALLUM – Gemeente Ameland waarschuwt voor jacobskruiskruid en duinkruiskruid. Duinkruiskruid is een variant van jacobskruiskruid. Deze planten met gele bloemetjes zijn giftig voor zoogdieren. Koeien en paarden kunnen eraan doodgaan. De beide kruiskruiden zijn als hooi net zo schadelijk als vers. Toch is het in hooi extra gevaarlijk omdat de dieren het niet meer herkennen en het dus gewoon eten. In verse vorm laten ze de planten staan. Schapen en geiten zijn minder gevoelig voor het gif. Op Ameland vallen de planten in de categorie Hónnemigers.
De Vlinderstichting maakt zich ongerust over de paniek: “Er gaan zelfs stemmen op voor massale bestrijding van jacobskruiskruid. Het is echter een mooie inheemse plant, die in Nederland thuishoort en die bovendien voor heel veel dieren een belangrijke voedselbron is.” Het kruid kleurt de bermen en graslanden door de mooie gele bloemen.
Daarnaast is het een heel waardevolle nectar- en stuifmeelleverancier.
Eigenaren van paarden en koeien kunnen zelf de risico’s voor vergiftiging van hun vee sterk verkleinen door ervoor te zorgen dat jacobskruiskruid zich niet in hun grasland kan vestigen. Vermijdt overbeweiding. In een goed onderhouden weiland met een dichte graszode kan jacobskruiskruid niet kiemen, zegt Dick Groenendijk van de Vlinderstichting. Buiten de zone van 50 meter, direct rond slecht onderhouden graslanden waarop vee graast, is jacobskruiskruid geen enkel probleem. Speciale maatregelen zijn daar dus niet nodig. Hier kan de plant gewoon groeien, bloeien en zaad zetten. Als iedereen zich realiseert wat de gevaren van de plant zijn en daarmee rekening houdt, is er geen enkele reden voor grootschalige bestrijding. Dan kunnen ook paardenliefhebbers met een gerust hart genieten van het jacobskruiskruid en zijn rijke insectenfauna, zegt www.vlinderstichting.nl
De website www.kruiskruid.nl beveelt de speciaal ontworpen rag-vork aan om de plant met wortel en tak te verwijderen. Tegen gif is de plant nagenoeg immuun, frequent genoeg afmaaien is nauwelijks een optie, dus handmatig verwijderen is eigenlijk de enige mogelijkheid.