Ingezonden – Welkom in onze wereld

HOLLUM –  Ingezonden briefschrijver Jan Botte Wijnberg is imker en producent van de Galgesloatheuning. Dat honing oogsten wordt hem nu onmogelijk gemaakt. Een ingezonden mededeling, PA plaatst ze van harte om discussie op gang te brengen, verschillende visies op een zaak te laten zien en om zaken helder te krijgen. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de ingezonden brief ligt bij de afzender.

WELKOM IN ONZE WERELD

Een prima actie die navolging verdient, alleen geldt hij soms niet voor eigen inwoners.

Door privéomstandigheden heb ik de afgelopen jaren niet kunnen/willen werken met bijen, maar dit voorjaar begon het weer te kriebelen en heb ik zoals gebruikelijk een verzoek richting College gedaan voor weer een vergunning.  Die werd binnen een week verleend na betaling van € 125,00.

Wat schetst mijn verbazing? Veertien dagen later komt er een bericht uit de organisatie dat de vergunning onterecht was verleend na bezwaar van de organisatie van de mensen van het bevruchtingstation.

Deze landelijke organisatie is al jarenlang aanwezig op ons eiland om raszuivere bijenkoninginnen te kweken omdat een bij niet over het water gaat.

Prima initiatief waar ik jarenlang mee samengewerkt heb en tientallen keren voor naar Holwerd gereden ben als eilander chauffeur, om de kastjes met koninginnen op te halen en allerlei werkzaamheden te verrichten, zoals bijvoeren en bijvoorbeeld schade herstellen na een stormperiode en tevens hand en spandiensten met betrekking tot de financiering.

Ook word ik regelmatig gevraagd om op scholen de kinderen over het nut en noodzaak te vertellen van bijen op ons eiland.

De mensen van het bevruchtingstation hebben geen behoefte om honing te winnen, wat ook erg moeilijk is met darrenvolken! Enkele tienduizenden euro's binnen hengelen om zelf raszuivere volken te realiseren op het vasteland is hun doel! Een nieuwe samenwerking werd door hen afgewezen. Dat was iin feite de gemakkelijkste weg geweest was, maar helaas.

Nu de vergunning ingetrokken is en ik bezwaar moet gaan maken, is mijn  hoop gevestigd op onze gemeenschap en wellicht de mensen van het Amelands product om liefhebbers en bijvoorbeeld de horeca weer blij te maken met onze eigen honing.

Het College heeft in mijn ogen onterecht gehandeld om mijn initiatief niet te omarmen en de mensen die alleen maar willen profiteren van de bijzonder situatie van ons eiland het alleenrecht te geven.

Bizar dat je jarenlang kan meeliften zonder verstoring en dan plotseling op een zijspoor belandt, echt onlogisch en onbegrijpelijk.

Ik hoor graag van wie dan ook hoe we als eilanders weer welkom kunnen zijn in ONZE WERELD.

Jan Botte Wijnberg

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 660

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *