Ingezonden – Beleggers

HOLLUM – Louise van Felius schreef de gemeenteraad een brief en stuurde hem ook naar PA voor publicatie in deze rubriek. Onderwerp is het opkopen door horecabazen of beleggers van huizen op het eiland. Een ingezonden mededeling, PA plaatst ze van harte om discussie op gang te brengen, verschillende visies op een zaak te laten zien en om zaken helder te krijgen. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de ingezonden brief ligt bij de afzender.

Beleggers

Aan de leden van de gemeenteraad Ameland.

Graag wil ik u d.m.v. dit schrijven op de hoogte brengen van mijn zorg.

Gemeente Ameland let op!

In het magazine van Vereniging Eigen huis van deze maand staat een artikel, dat beleggers die woningen opkopen voor de verhuur straks niet meer welkom zijn in Rotterdam, Den Haag Eindhoven en Haarlem. Men wil daar vanaf 2022 een opkoopverbod invoeren. Dit verbod moet de krapte en de hoge prijzen op de plaatselijke woningmarkt tegengaan. Vooral worden de huizen in de goedkope en middeldure prijsklasse, waar starters veel belang bij zouden kunnen hebben, door beleggers gekocht. Helaas wordt het huis gekocht als belegobject en verdienmodel en gewoon een huis netjes opleveren en achterstallig onderhoud aanpakken zoals normaal gesproken een woningstichting of verhuurbedrijf doet, hoort er niet bij. Ook Ameland heeft hier steeds meer last van. Huizen worden gekocht door een belegger of door de horeca en dan weg huis voor jongelui, die iets met elkaar willen beginnen. Deze verhuurde huizen worden doorstroomhuizen waar bijna niemand meer dan langer dan een jaar woont en hierna een eigen woonplek zoekt. En waarom zul je zo’n huis of de bijbehorende tuin dan onderhouden als je er kort woont. Verpaupering ligt dus op de loer en dat is niet zo gunstig voor de sociale samenhang in een dorp.

Je zou toch denken dat een belegger van buitenaf niet zomaar huizen kan kopen, die onder de door de gemeente vastgestelde koopprijs van €500.000,00 vallen? Een huis van bijvoorbeeld 300.000,00

Ook daar heeft de belegger natuurlijk goed over nagedacht. De man woonachtig op Ameland en de vrouw woonachtig op het vaste land? Kun je ook bij Wagenborg nog profiteren van alle kortingen, die een Amelander krijgt.

Nou ja, wellicht zou de gemeente Ameland ook een beleggers/opkoopverbod moeten instellen om haar eigen jeugd meer kans op de woningmarkt te geven en de leefbaarheid in de dorpen te beschermen.

Louise van Felius

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *