Ingezonden – Badstrand Ballum

HOLLUM – Tonnie Overdiep haakt in op het 'historisch gebruik' van strand Ballum en het verschil tussen het aanbrengen van een kleine hoeveelheid of een enorm aantal kubieke meters zand. Een ingezonden mededeling, PA plaatst ze van harte om discussie op gang te brengen, verschillende visies op een zaak te laten zien en om zaken helder te krijgen. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de ingezonden brief ligt bij de afzender.

Badstrand Ballum

Volgens het CDA valt het ophogen van een stukje strand bij Ballum onder historisch gebruik, het vindt namelijk al meer dan 10 jaar plaats!

Als ik aan historisch gebruik denk, verplaatst mijn tijdvenster zich meestal terug naar tenminste 100 jaar of meer, maar meningen kunnen hierover verschillen…

Toen eind negentiger jaren van de vorige eeuw een zandhaak het strand bij Ballum volledig op zijn kop zette, ontstond er een prachtig natuurgebied, waarbij de strandrecreant aan het kortste eind trok. Het goudgele strand werd door de ontwikkelingen o.a. bedekt met een laag slik.

Een groep Ballumers, later zich de Vrienden van het Ballumer Strand noemend, ontfermde zich over dit probleem en vroegen aan de strandbeheerder Rijkswaterstaat (RWS) of zij over de sliklaag een laagje zand mochten aanbrengen. RWS ging akkoord en wees een paar stuifduintjes ten oosten van de duinovergang Ballum aan waarvan zand gebruikt mocht worden. Bij deze ingreep ging het om enkele honderden m3 zand die in goed overleg met elkaar voorlangs de duinovergang werden aangebracht.

Zoals wel vaker gebeurt werden de wensen van de initiatiefnemers ruimer en daarmee ook de aantallen m3…..met als gevolg dat meerdere partijen zich ermee gingen bemoeien.

Twee jaar terug overspeelden de Vrienden hun hand door zich niet aan de afspraken te houden waardoor er vorig jaar geen toestemming werd afgegeven om weer zand aan te brengen.

Dit jaar was er wel weer consensus, maar nu zijn enkele kritische burgers, waarschijnlijk mede wakker geschud door de ervaring van 2 jaar geleden, die vraagtekens bij de ingreep plaatsen en vragen naar de gemaakte mondelinge afspraken.

Het CDA roept ach en wee en stelt dat “wij” Amelanders niet meer baas zijn op ons eiland. Dat zijn we trouwens al eeuwen niet meer en we zullen ons aan de landelijke wet- en regelgeving moeten houden, hoe moeilijk dat soms ook is. Daarnaast zullen we moeten wennen aan kritische medeburgers die hun stem ook willen laten horen en daarvoor soms gebruik maken van hun democratisch recht, gelukkig kan dat nog steeds in Nederland.

Nes, Tonnie Overdiep

lees hier de ingezonden brief van jeroen de Jong van CDA Ameland

lees hier Rechter verbiedt werk aan strand Ballum

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *