Ameland lijkt over derde golf heen

BALLUM – Ameland is nog niet vrij van corona, maar het lijkt erop dat de top van de derde golf afvlakt. Op Vlieland stijgt het aantal besmettingen stevig, op Terschelling is de stijging gestaag net als op Texel, al ligt het aantal besmettingen op het Noord-Hollandse Waddeneiland lager dan op Ameland en de andere eilanden. Vlieland ligt nagenoeg gelijk met Ameland, wat het aantal positieve tests omgerekend naar 100.000 bewoners betreft. Op Terschelling is het verhoudingsgewijs ietsjes beter gesteld met de besmettingen dan op Vlieland en Ameland. Schiermonnikoog is op dit moment het schoonst, wat betreft het coronavirus, maar het eiland heeft wel een relatief groot aantal besmettingen gehad. Alle vijf de eilanden liggen ruim onder het landelijke gemiddelde van 8.985 positieve tests per 100.000. Op dit moment lopen de besmettingen het meest op in de steden Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. Over de gehele coronaperiode staan Bunschoten, Hardingsveld-Giessendam, Maasdriel, Edam-Volendam en Tubbergen bovenaan.

De tabel met de cijfers van de Waddeneilanden staat hier onderaan.

Virusdeeltjes

Ameland telt 536,69 virusdeeltjes in het rioolwater, omgerekend naar 100.000 inwoners en dat aantal is stijgende. Landelijk is dat 269,35 en dalende. Voor de provincie Fryslân is dat getal 146,45 en stijgende.

Het aantal virusdeeltjes van Ameland is hoog, maar daarbij dient te worden opgemerkt dat de berekening uitgaat van de eilander bevolking, terwijl er in werkelijk duizenden gasten op het eiland verkeren.

Boodschappen

Gemeente Ameland roept via social media op om thuis te blijven bij klachten en een test aan te vragen. Veiligheidsregio Fryslân verspreidt adviezen voor wie een bezoek aan de Waddeneilanden brengt. Verder is het advies om niet gaan winkelen, maar om boodschappen te doen en om dat vervolgens niet met het hele gezin, maar alleen te doen.

Dinsdag 16 februari 2021 startte het vaccineren op Ameland. In totaal werden 465 eilanders geprikt; 75-plussers, zorgmedewerkers en bewoners van De Stelp en aanleunwoningen. Op 23 maart ontvingen zij hun tweede prik. Op 22 maart kreeg ook een grote groep 65-plussers hun eerste vaccinatie. Op 19 april konden zij hun tweede prik halen en de Amelanders tussen de 60 en 65 jaar hun eerste. Alle eilander volwassenen onder de 60 jaar kunnen eind mei hun eerste vaccinatie laten zetten.

Winkels en terrassen deels open

Een eerste voorzichtige stap in het openingsplan is gezet. De avondklok is vervallen en zijn we alweer vergeten. Onder voorwaarden zijn terrassen open van 12.00 uur tot 18.00 uur, winkels kunnen klanten ontvangen zonder winkelafspraak en studenten aan universiteiten en hoge scholen kunnen 1 dag per week les op locatie volgen. Het nieuwe advies voor thuisbezoek is: ontvang maximaal 2 mensen per dag. 

De basisregels blijven belangrijk: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. 

Sneltets

Medical Ameland is ondertussen begonnen met het aanbieden van sneltests voor mensen zonder corona-verschijnselen, die zeker willen zijn dat ze niet besmet zijn. Wie die verschijnselen wél heeft, moet zich bij de arts melden voor de reguliere coronatest.

Besmettingen op de Waddeneilanden per 100.000 – 9 mei 2021
Texel   3.808,5
Vlieland   5.108,2
Terschelling   4.971,4
Ameland   5.059,2
Schiermonnikoog   4.751,8

Dossier Corona

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *